top
 
PIÑONES
WALNOTEN EN AMANDELEN (ONDER)

CALLALOU

Callalou is de benaming van een van origine West-Afrikaans gerecht dat in verschilende vormen op de Cariben wordt gemaakt, welke bovendien wordt gebruikt als benaming van de bladgroente die er in wordt gebruikt.

Het gerecht callalou wordt in de regel gemaakt van bladgroente, kokosmelk, krab of kreeft, vlees, pompoen en chilipeper, met grote regionale verschillen in samenstelling.

De bladgroente die wordt gebruikt verschilt met het recept. De meest gebruikelijke groente is waterspinazie, zeker buiten de Cariben, maar vaak wordt ook taroblad, amarantblad of tannia gebruikt.

In het oostelijk deel van de Cariben, waaronder inTrinidad & Tobago, wordt het gerecht gemaakt met zowel waterspinazie als taroblad en okra's. Op Jamaica gebruikt men vooral amarantblad:

Callalou is een typisch Paasgerecht. Het woord is afkomstig uit het Creools (kalalou)

Bronvermelding update maart 2020

Health Benefits of Nut Consumption | E. Ros in Nutrients, July 2010 2(7): pp 652–682 Callalou | Wikipedia (EN)