top
Vistrek
Begrippen

Vistrek

Wanneer vissen regelmatig grote afstanden afleggen, noemen we dat trekvissen. Meestal houdt de migratie verband met de manier waarop de vis zich reproduceert, zoals de zalmachtigen en de palingen, maar trekken gebeurt ook om naar een ander voedselgebied te gaan of om te schuilen.

Afhankelijk van het soort bewegingen worden trekvissen zoölogisch onderscheiden in:

  • anadrome vissen,
  • katadrome vissen,
  • potadrome vissen en
  • diadrome vissen

Het achtervoegsel 'droom' in anadroom is ontleend aan het Grieks en betetekent 'koers' of 'richting'. De voorvoegsels zijn eveneens aan het Grieks ontleend en betekenen 'omhoog' (ana), 'neer' (kata), 'tussen' (dia) en 'drinkwater' (pota). Deze indeling, bedoeld voor trekvissen, wordt ook gebruikt voor andere zeedieren.

Anadrome vissen migreren vanuit de zee of oceaan (zout water) stroomopwaarts in zout water of naar zoet water om te paaien. Tot de anadrome soorten behoren de zalm, de zeeforel en de steur.

Katadrome vissen bewegen zich in omgekeerde richting, dis stroomafwaarts, en blijven in daarbij in zoetwater of verplaatsen zich naar de zee of de oceaan. Tot de katadrome soorten behoren de paling en de bot.

Potadrome vissen verplaatsen zich over lange afstanden binnen zoetwater-areaal, zoals oceanodrome vissen doen op zee.

Diadrome vissen, tenslotte, is een verzamelnaam voor alle vissen die tussen zoet en zout water pendelen, ongeacht de richting.

Wanneer de term HMS wordt gebruikt (highly migratory species oftewel over grote afstanden trekkende soorten) betreft dat tonijn en tonijnachtigen (witte tonijn, blauwvintonijn, grootoogtonijn, gestreepte tonijn, geelvintonijn, zwartvintonijn, dwergtonijn, zuidelijke blauwvintonijn en kogeltonijn), witte tonijn, pomfret, marlijn, zeilvis, zwaardvis en zeewolf en oceaanhaaien, dolfijnen en andere walvisachtigen. Deze term wordt gebruikt in artikel 64 van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties (UNCLOS).

Bronvermelding update maart 2020

Fish migration | Living North sea Migration of Freshwater Fish | Lucas, Martyn & Baras, Etienne. (2001) 10.1002/9780470999653.