top
Groene kool
Groente (Brassicaceae)
GROENE KOOL
SAVOOIEKOLEN
GROENE KOOL - Brassica oleracea convar capitata var sabauda

GROENE KOOL (SAVOOIEKOOL)

Groene kool behoort tot de Brassica oleracea var capitata, een grote familie van kolen en rapen, waartoe ook rode kool (rubra) en witte kool (alba) behoren. Groene kool is geen apart soort, maar een variëteit, de groene savooiekool, met een lossere kool en gekroesde (gebobbelde) bladeren.

Het blad de groene kool (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is donkergroen en dik. De kool is groen, maar naar de kern toe geler, en kan wel 30 cm in doorsnede zijn. Vanwege de bladstructuur wordt groene kool ook putjes- of kappertjeskool genoemd.

Net als veel andere koolsoorten wordt de smaak van savooiekool beter wanneer er 'een vorstje overheen gaat', zoals we dat noemen. Dat kan, want de oogst is in de regel in de wintermaanden, vanaf november.

De kleur van groene kool kan ook paars of geel zijn, zoals de Gele Bloemendaalse. Je zult deze oogstrelende savooiekool op de markt zelden zien. Ze zijn geliefd in restaurants in Kennemerland, een echt streekproduct.

De bereiding

Ondanks het grillige en dikke blad is groene kool zowel gekookt, geroerbakt als rauw te eten. Een savooiekool is malser en zoeter dan andere kolen, en produceert niet de zwavelachtige koollucht die andere kolen bij koken geven. De bladeren laten zich gemakkelijk plooien, wat ze geschikt maakt om te vullen.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
ca 10 minuten
roerbakken
5-8 minuten
stomen
20-30 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Groene en savooiekool worden bij 12-15° bewaard, en zijn dan zeker een week houdbaar. Eenmaal gesneden is de kool nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Na blancheren kan de kool prima ingevroren worden.

Oorsprong en verspreiding

Veel koolsoorten werden in de 16e eeuw in Duitsland, Frankrijk en de Lage Landen ontwikkeld, onder andere de savooiekool, die volgens de overlevering door Duitse tuinders zou zijn gekweekt.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het spreekt voor zich dat de naam groenekool is ontleend aan de kleur van de kool.

VERTALING GROENE OF SAVOOIEKOOL

engels
savoy (cabbage)
frans
chou de Savoie, ˜ de Milan
italiaans
cavolo verzotto, cavolo di Milano
spaans
berza, col de Milán
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Groene kool heeft een hoog vitamine A en C gehalte en bevat veel thyocianaat, dat een antibiotische werking heeft.

Samenstelling per 100 gram rauw product

27
kcal
( 113,0 kJoule)
2
gram
eiwitten
6,1
gram
koolhydraten
2,3
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
28
mg
omega-3
21
mg
omega-6
Vitaminen
300
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,3
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
80
µg
vitamine B9
31
mg
vitamine C
0,2
mg
vitamine E
68,8
µg
vitamine K
mineralen
35
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,4
mg
ijzer
230
mg
kalium
28
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
28
mg
natrium
42
mg
fosfor
0,9
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts green cabbage | Nutritiondata.self.com Savoy cabbage | Wikipedia (EN) Cabbies and celts | Aggie horticulture