top
Mizuna
Groente (Raphanus)
MIZUNA
 
MIZUNA | BRASSICA RAPA NIPPOSINICA

MIZUNA

Onder mizuna wordt een Japanse kool verstaan met scherp ingesneden bladeren. Dat kan de Brassica rapa nipposinica zijn, maar ook de Brassica juncea var japonica. Qua smaak is mizuna te vergelijken met (wilde) rucola, zij het dat minuza iets minder peperig is. Onder de bijna twintig variëteiten mizuna is een paarse variëteit.

Hoewel de kool al sinds de oudheid in Japan voor komt, is het van oorsprong een Chinese kool. De plant wordt nog geen 25 centimeter hoog, maar 45 centimeter breed, en is goed bestand tegen kou. Met zijn scherp gesneden bladeren lijkt het op een frisé. De smaak van jonge planten is milder dan die van volgroeide.

Mizuna is één van de (vele) Brassica's die geen kool vormen, een bladkool. De meeste daarvan behoren tot de Brassica oleracea, een aparte groep daarin, de Acephala.

Culinair gebruik en bereiding

Het mizunablad is knapperig, net als de steel. Mizuna is geschikt in een salade (rauw), hoewel de steeluiteinden iets bitter kunnen zijn, en kan gekookt en geroerbakt worden. Wanneer je het sauteert, zal het het vocht waarin je dat doet (bouillon of soja) opnemen.

Citrus is complementair aan de bittere tonen van mizuna, dat om in de Japanse keuken die reden vaak gecombineerd wordt met ponzu of limoen.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
7-9 minuten
roerbakken
3-5 minuten
stomen
ca 10 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Mibuna kan het hele jaar door gezaaid en geoogst worden. Bewaar mizuna zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.

Oorsprong en verspreiding

De plant komt van oorsprong uit China, maar wordt al eeuwenlang in Japan verbouwd, waar ook de meeste variëteiten zijn ontwikkeld. Mizuna wordt gebruikt in de Japanse en Chinese keuken, maar ook in verscheidene Afrikaanse landen.

Taalkundige aspecten, etymologie

Mizuna betekent 'water groente'.

VERTALING MIZUNA

engels
japanese mustard
frans
chou de chine
italiaans
 
spaans
 
chinees
xiu cai 水菜
kantonees
seoi coi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Mizunablad bevat beta-caroteen, vitamine C en mineralen.

Samenstelling per 100 gram rauw product

23
kcal
( 96,2 kJoule)
2,2
gram
eiwitten
4,8
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
Vitaminen
36,7
µg
vitamine A
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8% ADH)
140
µg
foliumzuur (B9)
(70% ADH)
55
mg
vitamine C
(69% ADH)
1,8
mg
vitamine E
(15% ADH)
120
µg
vitamine K
(160% ADH)
mineralen
210
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,1
mg
ijzer
480
mg
kalium
31
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
36
mg
natrium
64
mg
fosfor
2
µg
selenium
½
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Mizuna | Wikipedia (EN) Mizuna | Specialty produce Mizuna en mibuna | Hobart kitchen gardens Nutritionfacts mizuna | Slism.com