top
Mosterdpoeder
Kruiden en specerijen
MOSTERDPOEDER
MOSTERDPOEDER EN -PASTA
MOSTERDZAAD
 

MOSTERDPOEDER

Mosterdpoeder, ook wel mosterdmeel genoemd, wordt gemaakt van mosterdzaad, hetzij van de milde witte mosterd (Sinapis alba), hetzij van bruine, Oosterse mosterd (Brassica juncea).

Wanneer mosterdzaadjes na nat gemaakt te zijn, worden gekneusd, komen de zwavelbestanddelen die de geur van mosterd bepalen, vrij : sulforafaan en sulfoxide. In water vervliegt deze geur snel, verdampt. De geur blijft langer behouden wanneer de zaadjes met wijn of azijn worden bevochtigd, vandaar de toevoeging van wijn en/of azijn aan mosterd(pasta).

Een bekend voorbeeld van mosterdpoeder van witte mosterd is Colman, het Engelse merk. Eén van de mosterdpoeders van zwarte mosterd is het Koreaanse zwarte mosterdpoeder Gyeoja.

Naast mosterdpoeder in de vorm van mosterdmeel (gemalen mosterdzaad) is ook mosterdpoeder van bereide mosterd in de handel. Eén van de soorten die in de handel is, is ge(vries)droogde Dijon-mosterd. van het merk Ohly. Het poeder wordt aangemaakt door een gelijk gewichtsdeel water toe te voegen.

Het voordeel van deze droge mosterd ten opzichte van verse mosterd(pasta) is de houdbaarheid en ten opzichte van mosterdmeel de smaak. Ohly's ProDry mustard powder is er in een aantal soorten: Salad mustardpowder (met en zonder toevoeging van suiker en zetmeel), Classic mustardpowder en Dijon mustardpowder. Hetzelfde procedé volgt het bedrijf met poeders van bijvoorbeeld Worcestershiresaus.

Culinair gebruik en bereiding

Mosterdpoeder gebruik je als droog kruid in kruidenmengsels, zoals in het Ethiopische kruidenmengsel berbere, voordat men beschikken kon over peper en chilipepers. Het poeder wordt ook aangemaakt met water (ongeveer gelijke delen), voor marinades bijvoorbeeld.

Doe je dat laatste, besef dan wel dat het op mosterd lijkt, maar dat niet is, want het is bitterder en niet zuur, omdat er geen azijn is toegevoegd. Bovendien vervliegt de scherpte snel. Voeg het daarom pas op het laatste moment toe.

Oorsprong en verspreiding

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING MOSTERD

engels
mustard
frans
moutarde
italiaans
crescione
spaans
cresón, berro de agua
japans
karashi
chinees
xi yang caii 西洋菜
kantonees
sai yeung choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Mosterdzaad bevat veel vitaminen uit het B-complex: foliumzuur, vitamine B6 en B3, en vitamine E. Daarnaast veel mineralen zoals calcium, mangaan, koper, ijzer, selenium, sulfaat en zink. In mosterd zitten de antioxidanten flavonoïden en carotenoïden, zoals zeaxanthine en luteïne.

Samenstelling per 100 gram rauw product

469
kcal
( 1962,3 kJoule)
24,9
gram
eiwitten
34,9
gram
koolhydraten
6,8
gram
waarvan suikers
28,8
gram
vet
1,5
gram
verzadigd
19,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
5,4
gram
meervoudig onverzadigd
2680
mg
omega-3
2590
mg
omega-6
Vitaminen
20,7
µg
vitamine A
(3% ADH)
½
mg
vitamine B1
(45% ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29% ADH)
7,9
mg
nicotinezuur
(49% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(29% ADH)
76
µg
vitamine B9
(38% ADH)
0,4
µg
vitamine B12
(16% ADH)
3
mg
vitamine C
(4% ADH)
2,9
mg
vitamine E
(24% ADH)
5,4
µg
vitamine K
(7% ADH)
mineralen
521
mg
calcium
0,4
mg
koper
10
mg
ijzer
682
mg
kalium
298
mg
magnesium
1,8
mg
mangaan
5
mg
natrium
841
mg
fosfor
134
µg
selenium
5,7
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Mustard seed | Wikipedia (EN) Nutritionfacts Mustard seeds | Nutritiondata.self.com Mustard plant(s) | Wikipedia (EN)