top
Chinese kool
Groente (Brassicaceae)
CHINESE KOOL
 
CHINESE KOOL

CHINESE KOOL

Chinese kool (Brassica rapa pekinensis) wordt ook wel nappakool genoemd, naar de Japanse benaming. De kool behoort tot de Brassica rapa, een grote familie met snelgroeiende kolen en rapen.

Chinese kool is compact, licht van kleur en heeft geribbelde bladnerven. Het blad van de Chinese kool heeft brede, sappige nerven, die gegeten kunnen worden. De kool dankt zijn enorme populariteit aan zijn zachte smaak waardoor hij makkelijk te combineren is met andere smaken.

De kolen worden in het voorjaar in de volle grond gezaaid, wanneer het daarvoor warm genoeg is tenminste. De kool verlangt in de eerste weken temperaturen van boven 20°. De vroege teelt wordt al in juni geoogst. Vollegronds kolen kunnen wel 50 cm lang worden, voordat ze uit schieten.

In ons land wordt voor de vroege teelt een kleiner, Japanse hybride onder glas verbouwd. Dit type is gemiddeld 30 cm lang, en weegt rond een kilogram.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar chinese kool zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast. Gebruik je maar een deel, zorg dan dat het snijvlak met plasticfolie wordt afgedekt.

De bereiding

Chinese kool is geschikt voor alle bereidingen, zelfs au gratin en kan ook rauw gegeten worden, zeker het hart van de kool. Houd er rekening mee dat de kool slinkt.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
7-9 minuten
roerbakken
3-5 minuten
stomen
ca 10 minuten
 

Oorsprong en verspreiding

De Chinese kool wordt hoofdzakelijk in de delta van de Yangtze verbouwd. Dat gebeurt al sinds de Ming dynastie.

De kool wordt op grote schaal verbouwd in China, Korea, Japan en Taiwan.

Taalkundige aspecten, etymologie

Chinese kool wordt ook Peking kool genoemd, Hangtun of Tientsin nappa. Het Japanse woord nappa betekent bladgroente in zijn algemeen.

VERTALING CHINESE KOOL

engels
peking cabbage
frans
chou de chine
italiaans
 
spaans
 
duits
 
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
kubis cina
japans
hakusai 白菜
chinees
pe cai 油菜
kantonees
wong nga baak
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

13
kcal
( 54,4 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
2,2
gram
koolhydraten
1,2
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
55
mg
omega-3
42
mg
omega-6
Vitaminen
1340,4
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B2
½
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
66
µg
vitamine B9
45
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,1
mg
vitamine E
45,5
µg
vitamine K
mineralen
105
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
252
mg
kalium
19
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
65
mg
natrium
37
mg
fosfor
½
µg
selenium
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Scallops | Nutritiondata.self.com Brassica oleracea alboglabra | Plants for a future