Vingerlimoen
Citrusvrucht (Citrus Australisaca)
VINGERLIMOEN
Australisch bushfood
DE SAPBLAASJES | CITRUS AUSTRALASICA ALSTONVILLE

VINGERLIMOEN (CITRUS AUSTRALASICA)

De Vingerlimoen of Citrus australasica (syn. Microcitrus australasica) is een doornige struik of kleine boom uit het subtropisch regenwoud en droge regenwoud aan de kust van Queensland en New South Wales, Australië.

Het is één van de zes inheemse citrusvruchten in Australië. De microvrucht wordt vingerlimoen (finger lime) of kaviaar limoen genoemd, naar de ronde sapblaasjes.

De vingerlimoenplant is 2-7 meter hoog en heeft kleinere bladeren met een getande tip. De bloemen zijn wit. De vrucht zelf is cilindrisch, en slechts 4-8 cm lang, soms licht gebogen. Er bestaan veel kleurvariëteiten van de 'fingerlime': groen, geel, oranje, rood, paars en bruin. Onder de schil zitten kleine, blaasjes vol sap. Pas wanneer je erin bijt, barsten de cellen open en word je verrast door de unieke smaak die tussen limoen en pompelmoes zit.

Anders als andere citrusvruchten kent de vingerlimoen geen segmentatie en geen pitten. De bolvormige sapblaasjes worden betiteld als limoenkaviaar, en worden gebruikt in garneringen. De vrucht is zeer geschikt voor marmelade en pickles en wordt ook gedroogd tot smaakmaker.

De Alstonville heeft vruchten met een lengte van 7-12 cm en weegt 20-30 gram. De Alsonville heeft lichtgroene sapblaasje smet een doorsnede van 3mm en wordt van december tot maart geoogst.

De vrucht van Judy's everbearing is 6-9 cm en weegt 20-35 gram. Heeft lichtgroen tot roze sapblaasjes met een doorsnede van 3-6 mm, met een duidelijke citroensmaak. Oogst gedurende de zomer en herfst (Australië).

GEBRUIK

Snijd de vrucht in de lengte doormidden en knijp de blaasjes er voorzichtig uit, of gebruik hiervoor een lepel.

BEWAREN

Waar ander citrusfruit perse niet in de koelkast wordt bewaard om smaakverlies te voorkomen, kan de vingerlimoen het beste wel in de koelkast bewaard worden. Enkele dagen, niet meer, en na rijping.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De vingerlimoen bestond al in Gondwana, het vroegere supercontinent met de landmassa's van de hedendaagse zuidelijk halfrond, miljoenen jaren geleden. De vrucht werd gegeten door de eerste mensen op het continent, de Aboriginals, die er 40.000 en 60.000 jaar geleden arriveerden.

Met de kolonisatie door Europeanen in de vroege 19e eeuw, werd grond geschikt gemaakt voor landbouw naar Europees model, en zijn veel doornige struiken geruimd. In de afgelopen tien jaar is de vrucht populair geworden als 'bushfood'. Recent is de wilde soort opgenomen in de Ark of Taste.

Inmiddels neemt de commerciële teelt een vlucht, met een vijftiental gespecialiseerde kwekerijen in Byron Bay en het Bangalow gebied in het noorden van New South Wales, zogenaamde 'bushtuckers'. Stanley farms is één van de grotere telers in Australië, en verkoopt de vrucht onder de merknaam Citriburst. De prijs liegt er niet om, een zakje met 40 gram vingerlimoen kost bij Stanley farms 5 Australian dollar (€ 3,50), omgerekend zo'n 90 euro per kilogram. In Nederland en België is de vrucht inmiddels eveneens verkrijgbaar voor dergelijke prijzen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Men vermoedt dat de Engelse woorden lime en lemon, net als Franse limon en het Italiaanse limone afkomstig zijn van het Arabische laymun en het Perzische lĩmũ, een generieke term voor citrusfruit, verwant aan het Sanskriet (nimbu, "lime"). Het woord limoen, dat hier van oudsher zowel gebruikt werd voor citroenen als andere citrusvruchten verdwijnt in de 19e eeuw uit de Nederlandse taal, en komt weer terug in de tweede helft van de 20e eeuw, en wordt generiek gebruikt voor limoenen en voor verwante vruchten. Net als in Frans overigens.

VERTALING VINGERLIMOEN

engels
finger lemon
frans
citron caviar
italiaans
 
spaans
lima dedo
duits
australische limette
 

CULINAIR EN RECEPTEN

Er zijn veel recepten met deze citrusvrucht, waarvan hier alleen een opsomming.
  • Marmelades
  • Fingerlime caviar butter
  • Lemon and fingerlime curd
  • Starters
  • Marinated sardines with fried crumbs
  • Linguini with nori-wrapped salmon fillet with Freshburst Finger Limes and Wasabi butter
  • Octopus with preserved Freshburst Finger Limes with grilled peppers
  • Scallop, honeydew and coriander salad with finger lime dressing
  • Mains
  • Quail with Chermoula and Olives served with Barley Couscous
  • Slow cooked lamb shank with shallots, cranberries and preserved Freshburst Finger Limes
  • Chickpeas with feta and Freshburst Finger Limes
  • Desserts
  • Semolina tartets filled with Finger Lime Curd
  • Freshburst Finger Lime Cremes
  • Finger Lime and White Chocolate Cheesecake
  • Cocktails
  • Margarita Caviar
  • Wild Mojito
  • Caviar Candy Apple-tini
  • Russian Caviar
  • Pink Gin Thing

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

38
kcal
( 164 kJoule)
9,3
gram
koolhydraten
1,7
gram
waarvan suikers
veel
mg
omega-3
veel
mg
omega-6
VITAMINES
veel
µg
vitamine B9
82
mg
vitamine C
MINERALEN
40
mg
calcium
0,3
mg
koper
0,6
mg
ijzer
200
mg
kalium
15
mg
magnesium
3
mg
natrium
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Citrus australasica | Wikipedia (EN/NL) Native Citrus australasica | Citrus pages Endagered products: Finger lime | Slow food foundation for biodiversity Australian finger | Citrus ID