top
Karwijtijm
Thynus herba-barona
KARWIJTIJM
RECEPTEN
KARWIJTIJM | THYMUS HERBA-BARONA

KARWIJTIJM

Deze opmerkelijke tijmsoort groeit op de grote eilanden van de Middellandse zee, Corsica, Majorca en Sardinië. Zijn geur is die van karwij, de beste vervanger voor karwijtijm in een recept.

Het is een kruipende, houtachtige vaste plant die tot 10 tot 25 cm hoog wordt en in de breedte uitgroeit tot zo'n 30 cm. De behaarde donkergroene blaadjes zijn 4-10 mm en lancetvormig. Hij bloeit in het late voorjaar en de vroege zomer met roze lipvormige bloemen, die veel bijen en vlinders aantrekken.

Karwijtijm houdt van zon, en gedijt het best bij een temperatuur tussen 20 en 25°. De plant stelt geen hoge eisen aan de bodem. Vermeerdering door zaaien is lastig.

Culinair gebruik en bereiding

Karwijtijm kan het hele jaar door geoogst worden. Het wordt gebruikt in vleesgerechten en kruidenbrood. Het wordt rauw en gekookt gebruikt. Het is ook lekker bij geitenkaas (zie het recept van geitenkaasprofiteroles).

Karwijtijm combineert goed met knoflook.

AANKOOP EN BEWAREN

Tijm is vers en gedroogd verkrijgbaar. Mijd de laatste, deze smaakt nergens naar. Verse tijm koop je in de regel in de vorm van een plantje, in de pot. Geef hem geregeld water en je hebt er vele weken plezier van.

Bewaar verse takjes tijm zoals andere kruiden aan de steel, gewikkeld in een vochtige doek, verpakt in plastic. Zo houd je de kruiden zeker een week goed. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes. Eenmaal aangetast, bederft al gauw de hele bos.

Oorsprong en verspreiding

Gewone tijm komt algemeen voor in het Middellandse zeegebied, waar het zijn oorsprong heeft in de Spaanse bergen, in Klein-Azië., Algerije en Tunesië. Karwijtijm komt alleen op de drie grote eilanden Sardinië, Majorca en Corsica voor.

Taalkundige aspecten, etymologie

Karwijtijm dankt zijn naam aan verwantschap qua geur met karwij.

De soortnaam 'herba-barona' dankt de tijm aan zijn verbintenis met de Baron of beef, een kolossaal dubbel lendestuk van het rund. Dat werd voor het eerst geserveerd ter gelegenheid van de kroning van koning George IV in 1821 in het Engelse Kingston-upon-Thames. Van het stuk van 90 kilogram aten 700 kinderen.

De baron werd een populair stuk vlees tijdens de Victoriaanse tijd, en werd in 1899 door koningin Victoria op Windsor Castle opgediend voor de soldaten en hun gades uit de Boerenoorlog. De relatie tussen deze Baron en de Franse koning Henri VIII zou op een misverstand bestaan, de Baron de boeuf waar deze koning verzot op was, was de 'bas-rond', ook Barons of beef, top-sirloin-roast of London broil genoemd.

VERTALING KARWIJTIJM

engels
caraway thyme
frans
thym de corse
italiaans
timo erba barona
spaans
tomillo
duits
korsische thymian
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Tijm zit boordevol vitamine C en A, in de vorm van het provitamine A (β-caroteen) en is rijk aan ijzer, mangaan, koper en vezels.

Samenstelling per 100 gram rauw product

101
kcal
( 422,6 kJoule)
5,6
gram
eiwitten
24,4
gram
koolhydraten
1,7
gram
vet
½
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
½
gram
meervoudig onverzadigd
447
mg
omega-6
85
mg
cholesterol
VITAMINES
1583,7
µg
vitamine A
(198% ADH)
½
mg
vitamine B2
(36% ADH)
1,8
mg
nicotinezuur
(11% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(7% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
45
µg
foliumzuur (B9)
(23% ADH)
160
mg
vitamine C
(200% ADH)
MINERALEN
405
mg
calcium
0,6
mg
koper
17,4
mg
ijzer
609
mg
kalium
160
mg
magnesium
1,7
mg
mangaan
9
mg
natrium
106
mg
fosfor
1,8
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Etymologiebank tijm | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Nutritionfacts thyme | Nutritiondata.self.com Thymus herba-barona | PFAF database Thymus herba-barona | Wikipedia (EN) Caraway thyme | The time travelling gardener Baron of beef | Cooksinfo.com