Avocadito
Avocado (Persea)
AVOCADITO (FUERTE)
AVOCADO-SOORTEN
AVOCADITO | PERSEA AMERICANA VAR AMERICANA

AVOCADITO

Je ziet ze weinig, ook al zijn ze in Nederland regelmatig te koop: avocadito's of coctail-avocado's. De pitloze variëteit van de Fuerte-avocado groeit aan dezelfde boom.

In plaats van een pit heeft deze kleine avocado als enige in zijn soort een holte. Een avocadito heeft veel weg van een komkommertje. Hij heeft een lichte kromming, en is niet veel groter dan een gemiddeld formaat augurk. Qua smaak doet hij niet onder voor een 'gewone' Fuerte-avocado, met pit.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Avocadito's zijn moeilijk te krijgen in Nederland. Groothandel en marktkraam Ecoville heeft ze in 2014 verkocht, en vermeld ze op haar site.

Net als andere avocado's rijpen deze pitloze avocado's bij kamertemperatuur. Om de rijping te versnellen, leg je de avocado in de directe nabijheid van een appel, of wikkel je hem in krantenpapier.

GEBRUIK

Avocadito's worden veelal rauw gegeten.

Het schilletje van de avocadito is zo dun dat je hem eigenlijk niet hoeft te schillen. Wanneer je dat toch wilt, kun je het vruchtvlees door lichte druk uit te oefenen ook uit de schil drukken.

Zodra je de avocado schilt, begint hij te verkleuren. Deze 'enzymatische bruinkleuring' is dezelfde als die van een appel, en wordt op dezelfde wijze gestopt, door de vrucht licht in te smeren met zuur (citroen- of limoensap).

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De avocadito is in Chili ontstaan, ontwikkeld. Hij wordt onder meer in Chili, Zuid-Afrika en Israël verbouwd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord avocadito is een troetelnaam. Meestal worden ze coctail-avocado's genoemd, of dátil, wat ook dadel betekent.

De naam 'baby-avocado' is onjuist. Die bestaan ook, maar zijn veelal mini-Hass van 60-70 gram per stuk.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Avocado's zijn gezond. Niet alleen door de vitamines C en K en foliumzuur, ook door de vezels. Naast genoemde voedingsstoffen bevat avocado 14,2 mg choline per 100 gram. Een avocado bestaat voor iets minder dan 75% uit water.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM
RAUW PRODUCT

160
kcal
(670 kJoule)
2
gram
eiwitten
8,5
gram
koolhydraten
6,7
gram
vezels
0,7
gram
waarvan suikers
14,7
gram
vet
2,1
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
110
mg
omega-3
1689
mg
omega-6
VITAMINES
48
µg
vitamine A
(6% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,7
mg
nicotinezuur
(10,6% ADH)
1,4
mg
pantotheenzuur
(23,3% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
10
mg
vitamine C
(12,5% ADH)
2,1
mg
vitamine E
(17,5% ADH)
21
µg
vitamine K
(28% ADH)
MINERALEN
12
mg
calcium
0,2
mg
koper
½
mg
ijzer
485
mg
kalium
29
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
7
mg
natrium
52
mg
fosfor
0,4
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Coctail avocado | Specialty produce