top
Khamen akhaba
Ethiopische aubergine
Khamen akhaba
 
Khamen akhaba | SOLANUM AETHIOPICA

Khamen akhabi

Deze tomaat-rode aubergine is een oude Indische cultivar van de Afrikaanse of Ethiopische aubergine (Solenanum aethiopica).

Er is niet veel bekend over de Indische versie van de Ethiopische aubergine, die onder meer gedroogd te koop is. De aubergine wordt gebruikt in één van de beroemdste gerechten van de Meiei in Manipur, eromba. Dit is een currie waarin rauwe groenten verwerkt worden, naast de khamen akhabi ook de wendlandia tinctoria

ONJUISTE LITERATUURVERWIJING NAAR ETH AUBERGINE chuchu rangmei is de sesbania khamen ashinba is tomaat khamen barmashika = groene aubergine http://www.smpbmanipur.org/home/plants/126 khamen akhabi is solanum incanum (jericho-tomaat), verspreid van ethiopie tot india; wordt hoofdzakelijk medicinaal gebruikt

Oorsprong en verspreiding

Deze uit Afrika afkomstige plant wordt vooral in het dun bevolkte deel van Noordoost-India verbouwd, in de centrale vallei van Manipur, waar de Meitei leven.

De Meitei hebben een traditie van het eten van rauw voedsel, waaronder bladeren, bloemknoppen en jonge scheuten.

Taalkundige aspecten, etymologie

De benaming khamen akhaba wordt gebruikt in het Manipuri , de taal die men spreekt in Manipur. In deze taal betekent khamen asinba tomaat.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Net als de andere leden van de Nachtschadefamilie bevat aubergine solanine, giftige glycoalkaloïden. Maar in tegenstelling tot de aardappel, een potentiële solanine-bom, kan aubergine - zeker dit soort - door volwassenen (met mate) rauw gegeten worden.

Niet de vrucht, maar de bloemen en bladeren van de aubergine zijn rijk aan solanine. Eet ze niet.

Samenstelling per 100 gram rauw product

32,0
kcal
(134,0 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
72,0
gram
koolhydraten
2,0
gram
vezels
0,1
gram
vet
VITAMINES
0,3
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
0,8
mg
nicotinezuur (B3)
(5% ADH)
8,0
mg
vitamine B6
(570,0% ADH)
MINERALEN
28,0
mg
calcium
1,5
mg
ijzer

Bronvermelding update december 2017

Bitter tomato | Flowers of Inda Traditional knowledge of eating raw plants by the Meitei of Manipur | J.Y. Yunman e.a. Indian Journal of traditional knowledge, Vol 11 (1) Jan 2012 pp 45-50