Bahārāt بهارات
Kruidenmengsel
Bahārāt
SAMENSTELLING
Bahārāt

Bahārāt  [MIDDEN-OOSTEN]

Bahārāt is een specerijenmengsel dat behalve in het Midden-oosten ook in andere Arabische keukens wordt gebruikt. Veel Turkse baharats bevatten cassia in plaats van (echte) kaneel, hier voor in de plaats kan natuurlijk echte kaneel gebruikt worden.

Het mengsel wordt gemaakt door alle ingrediënten tezamen fijn te malen. De fijngesneden, gedroogde munt in het Turkse mengsel wordt als laatste, na het malen, toegevoegd.

INGREDIËNTEN

1
el
zwarte peper
1,5
el
komijnzaad
1,5
el
korianderzaad
1
el
kruidnagelpoeder
1
el
nootmuskaatpoeder
1
tl
kaneelpoeder
½
el
kardamompoeder
TURKSE BHARAT
1
el
zwarte peper
1,5
el
komijnzaad
1
el
korianderzaad
1
el
kruidnagelpoeder
1
tl
nootmuskaatpoeder
1
tl
cassiapoeder
½
tl
kardamompoeder
1
el
munt

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Men neemt aan dat bahārāt is ontstaan doordat de nomadische Bedouinen telkens wanneer ze met nieuwe kruiden en specerijen kennis maakten, er hun kruidenmengsel mee aan vulden.

Als gevolg daarvan circuleren in de Arabische wereld vele varianten op dit kruidenmengsel, telkens met een iets andere 'touch', maar in basis met dezelfde ingrediënten.

Het kruidenmengsel is daardoor eigen aan de hele Mashriq, de Arabisch sprekende landen ten oosten van Libië (met inbegrip van Israel) en in de Turkse en Koerdische keuken. Daarbuiten zien we een eenvoudige bahārāt (bharat genaamd) in Tunesië. Tunesische bharat bestaat slechts uit gedroogde rozenknoppen, kaneel en zwarte peper. In Turkije wordt bahārāt gebruikt voor het kruiden van kofte en pilafs, en wordt er mint aan toegevoegd.

Daarbuiten zien we een eenvoudige bahārāt (bharat genaamd) in Tunesië. Tunesische bharat bestaat slechts uit gedroogde rozenknoppen, kaneel en zwarte peper. In de landen aan de Golf van Perzië wordt ook saffraan en gedroogde zwarte limoen (loomi) toegevoegd.

In Turkije wordt bahārāt gebruikt voor het kruiden van kofte en pilafs, en wordt er mint aan toegevoegd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Baharat | Wikipedia (EN) Baharat | Epicenter