Tsuyusaus
smaakmaker op basis van soja
TSUYUSAUS
SOJASAUZEN
TSUYUSAUS

TSUYUSAUS  [JAPAN]

Tsuyu, in de regel mentsuyu genoemd, is een saus die wordt gemaakt van mirin, water, sojasaus, katsuobushivlokken (van gestreepte tonijn of skipjack tonijn) en kombu (zeewier).

Anders als kaeshi wordt aan tsuyu geen suiker toegevoegd (behalve de suikers die mirin bevat).

Mentsuyu (men betekent noedel) is de basis voor twee tsuyu-sauzen, de geconcentreerde kaketsuyu, die als dipsaus die bij koude soba-noedels en tempura wordt gegeven, en de verdunde tsuketsuyu, die wordt gebruikt als bouillon bij de rereiding van soepen en als smaakmaker in tal van gerechten. Kaketsuyu wordt koud gegeten, tusketsuyu heet.

Naast de op mentsuyu gebaseerde kaketsuyu is er een op kaeshi gebaseerde versie. Deze bevat extra suiker en geen sake.

VERKRIJGBAARHEID

Kant-en-klare tsuyu is onder verscheidene merken (o.a.Kikkoman) verkrijgbaar in de Japanse speciaalzaak, vaak een geconcentreerde tusketsuyu (hon-tsuyu genoemd), die dient voor het maken van bouillon (vergelijkbaar met het bouillonblokje).

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Mentsuyu | Wikipedia (EN) Tsuyu dipping sauce | JAPAN centre recipes