Horchata de chufa
Aardamandelmelk
HORCHATA DE CHUFA
HORCHATA'S OP OURFOOD.NL
HORCHATA DE CHUFA CON FARTONS

HORCHATA DE CHUFA

Horchata is de populaire naam voor een drankje dat oorspronkelijk orxata heette. Horchata de chufa, de beroemdste horchata, wordt gemaakt van aardamandelen of chufa's, de wortelknolletjes van een plant die verwant is aan de waterkastanje.

Dit enigszins naar amandelen en graan smakend drankje dankt zijn melk-achtige structuur geheel aan de aardamandelen. Er wordt geen melk in gebruikt!

De beste horchata's kun je geserveerd krijgen in de horchateria's in Alboraya en Valencia, zoals het beroemde Horchateria Santa Catalina. Maar ook bij El Tio Che aan de Rambla del Poblenou in Barcelona, een meer dan 100 jaar oud bedrijf. Hij wordt opgediend met fartons, langwerpig briochebroodjes die je in de horchata doopt.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Horchata is een van oorsprong Spaanse drank, gemaakt van de knolletjes van de knopcyperus, geen exclusief Spaanse plant. Soortgelijke dranken vind je dan ok in andere landen, op sooertgelijke wijze bereid.

Alleen de originele horchata, afkomstig uit Alboraya, beschikt over het Europese label Denominacion de origin protected (DOP), waarop wordt toegezien door het Consilio regulador in Alboraya. Alleen de horchata uit deze streek mag dit label voeren.

Horchata is afgeleid van het Valenciaanse woord orxata, naar het Latijnse hordeata, van gerst gemaakt. Horchata is een Spaanse specialiteit, zoals orgeade, een Surinaamse melk is van amandelen en suikersiroop en het Italiaanse orzata is een siroop die met bittere amandelen of de essence ervan wordt gemaakt.

Ook Mexico kent een drankje dat horchata heet. Deze wordt gemaakt van melk met kaneel en wordt gebonden met rijstbloem. Vaak ook nog met vanille en een scheutje rum.

BRONVERMELDING UPDATE APRIL 2017

La horchata, elaboración | Chufa de Valencia DOP Horchateria Santa Catalina | Horchateria Santa Catalina, Valencia, website Museo de la Horchata y la Chufa | El machistre Alquiria Proceso | Horchateria El tendre