Kunnu aya
Nigeriaanse dranlk
KUNNU AYA
AARDAMANDELDRANK
KUNNU AYA

KUNUN AYA

Kunun is de Nigeriaanse benaming voor een drankje gemaakt van granen als gierst of sorghum. Men gebruikt daarvoor ook aardamandelen, de knolletjes van de Cyperus esclulentus of knolcyperus. Deze heten 'aya', vandaar kunun aya of kunnu aya.

Kunun is een traditionele niet-alcoholische drank, gemaakt van gefermenteerd graan. Het is een goedkope drank, die thuis gemaakt kan worden uit lokaal verbouwde granen. Kunun is dagelijks voedsel voor de Hausa bewoners van de Nigeriaanse savanna in het noorden van het land, en wordt bij het ontbijt, tussendoor en bij speciale gelegenheden geserveerd.

Kununs worden vernoemd naar het hoofdbestanddeel. De meest gedronken kunun is kunun zaki, van sorghum. Andere kununs zijn: kunun akamu, kunun tsamiya, kunun baule, kunun Jiko, amshau en kunun gayamba. Deze bladzijde gaat over kunun aya, de Nigeriaanse variant van het Spaanse horchata de chufas, gemaakt met aardamandelen, die overal in het noorden groeien, ook in het wild.

Aardamandelen hebben verscheidene benamingen in Nigeria. Naast het Hausa-woord 'aya', 'ofio' [Yoruba], 'akia hausa' [Igbo: hassau pinda] en 'erunsha'. In tegenstelling tot andere kununs wordt 'amandelkunun' niet gefermenteerd.

BEREIDINGEN

Voor het maken van kunun aya, kunnen gedroogde of verse aardamandelen worden gebruikt of kant-en-klaar aardamandelmeel. Wanneer gedroogde aardamandelen worden gebruikt, worden deze eerst twee nachtjes in water geweekt.

Was de knolletjes grondig en 'lees ze', met andere woorden, haal de slechte exemplaren eruit en eventuele steentjes. Doe de knolletje in een blender en voeg steeds water toe. Gebruikelijk is om twee persingen te doen: laat de eerste maling, een dikke witte vloeistof door kaasdoek uitlekken (een beetje forceren mag), en doe de pulp terug in de blender. Voeg water toe en draai het mengsel kort, waarna de oulp voor de tweede maal geperst kan worden.

Deze 'pure' kunun aya kan op smaak gebracht worden met gember, kardamom, kruidnagel of kaneel. Heel populair is kunun aya te drinkem met wat Nigeriaanse peper, paradijsgraan.

GEZONDHEIDSASPECTEN EN VOEDINGSTOFFEN

Aardamandelen bevatten koolhydraten, vet (overwegend onverzadigd), vezels en eiwitten, en is rijk aan vitamine E en omega 9, dat ook in olijfolie zit. Ons lichaam maakt omega 9 zelf door de onverzadigde vetten in ons lichaam te gebruiken.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

405
kcal
( 1694,5 kJoule)
5,3
gram
eiwitten
45
gram
koolhydraten
17,4
gram
vezels
14,7
gram
waarvan suikers
23
gram
vet
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
1,8
mg
nicotinezuur
(11% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21% ADH)
141
µg
foliumzuur (B9)
(71% ADH)
6
mg
vitamine C
(8% ADH)
10
mg
vitamine E
(83% ADH)
MINERALEN
69,5
mg
calcium
3,5
mg
ijzer
86,5
mg
magnesium
37,5
mg
natrium
230,6
mg
fosfor
4,3
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kunu | Wikipedia (EN) Kunun, a cereal based non-alcoholic beverage | E. Essien e.a. 2009 Evaluation of the Nutritional and Microbiological Quality of Kunun Kunun aya | Unesco-Nigeria project for revitalisation of TVE in Nigeria