IJskruid
groenten (aizoaceae)
IJSKRUID
 
IJSKRUID | MESEMBRYANTHEMUM CRYSTALLINUM

IJSKRUID

IJskruid of ficoïde glaciale (Mesembryanthemum crystallinum) is een oogverblindend mooi plantje dat ook nog eens heel lekker is. IJskruid wordt bereid als spinazie of rauw in salades verwerkt.

IJskruid is een lid van de IJskruidfamilie (Aizoaceae), een familie van succulenten (vetplanten). Het is een rijk vertakte, kruipende plant, die een doorsnede tot wel 1 meter kan bereiken. De golvende bladeren zijn 6-12 cm groot, en hebben een voet waarmee ze aan de stengel zitten. De bloemen zijn meestal wit en openen alleen bij zonnig weer, om bij invallende duisternis weer te sluiten. IJskruid bloeit tussen maart en oktober. De plant heeft zeer kleine zaadjes, die zwart van kleur zijn en glanzen.

Er zijn meerjarige en eenjarige soorten en soorten die slechts enkele weken leven, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. De plant heeft blaasjes op de stengels en de bladeren, opgeblazen epidermale cellen die water kunnen vasthouden om te kunnen overleven. Hij komt op verschillende grondsoorten voor: doorlatende zandige gronden (zoals zandduinen), lemige bodems en zelfs kleigrond. Hij komt ook voor op geroerde grond, zoals bermen langs wegen en stortplaatsen.

De plant houdt zout vast, het meeste in de scheuten, minder in de wortels. De grootste concentratie zout bevindt zich in de blaasjes. Onder deze blaasjes bevinden zich klieren die het zout uitscheiden wanneer hij afsterft. Vanwege dat uitscheiden van zout (natriumcarbonaat) wordt het wel de 'sodaplant' genoemd.

GEBRUIK

Zowel de bladeren en de stengels als de zaadjes zijn eetbaar. De bladeren smaken ziltig, vergelijkbaar met zeekraal.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Het ijskruid komt van origine voor in Afrika, de Sinaï en Zuid-Amerika, maar groeit ook in het Middellandse Zeegebied, op de Canarische eilanden, in Californië en Mexico en het zuiden van Australië, waar hij terecht is gekomen met het zand dat schepen als ballast gebruikten.

Ook in ons land wordt ijskruid gekeekt. Voorwaarde is dat de temperatuur constant boven 20° is.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

IJskruid is op deze site de enige vertegenwoordiger van het geslacht Mesembryanthemum, dat 'middagbloem' betekent: "aldus geheeten om dat zy meest omtrent den middag maar eenige uuren de Bloemen ontlooken hebben”, een citaat uit 1792. De naam ijskruid, die althans in het Nederlands ook verbonden is aan de Aizoceae-familie, is ontleend aan het 'frosty' uiterlijk van de crystallinum.

VERTALING IJSKRUID

engels
ice plant
frans
ficoïde glaciale
italiaans
 
spaans
escarchada, flor de la plata
 

DUURZAAMHEID EN ECOLOGIE

IJskruid is een sterk concurrerende plant. De plant is een uitblinker in het onttrekken van water uit de bodem, een eigenschap die er toe leidt dat de planten in de omgeving verdrogen en het tegen het ijskruid moeten afleggen. Bovendien leidt de uitscheiding van zout wanneer de plant af sterft tot verzilting van de bodem waar hij groeit. Hierdoor verdwijnt de natuurlijke habitat voor bijvoorbeeld grassen.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

23
kcal
( 96,2 kJoule)
2,2
gram
eiwitten
4,8
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
VITAMINES
36,7
µg
vitamine A
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8% ADH)
140
µg
foliumzuur (B9)
(70% ADH)
55
mg
vitamine C
(69% ADH)
1,8
mg
vitamine E
(15% ADH)
120
µg
vitamine K
(160% ADH)
MINERALEN
210
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,1
mg
ijzer
480
mg
kalium
31
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
36
mg
natrium
64
mg
fosfor
2
µg
selenium
½
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Mesembryanthemacea | Pflantzafrica South African national biodiversity institute Mesembryanthemum crystallinum | Wikipedia (EN/NL) Mesembryanthemum crystallinum | West Australian Florabase