Korianderzaad
Corandrium sativum
KORIANDERZAAD
 
KORIANDERZAAD | CORANDRIUM SATIVUM

KORIANDERZAAD

Korianderzaad is geen zaad, maar de vrucht van de 'gewone' koriander (Coriandrum sativum). Korianderzaad is er vooral in gedroogde vorm, en gemalen.

De bloemen van de koriander groeien in schermen en vormen ronde vruchten, die we zaden plegen te noemen. Zodra deze zaden rijp zijn, vallen ze af. Ze zijn 3-5 mm groot en hebben een citrusachtige smaak door de terpenen linalool en pineen, die ook wel nootachtig wordt genoemd.

De zaden zijn afkomstig van een speciale variëteit,. Variëteiten met kleinere zaden worden hoofdzakelijk geteeld voor de etherische olie. Deze soorten hebben een viervoudig oliegehalte vergeleken met de grotere zaden.

PRAKTISCHE ZAKEN

Aankoop en verkrijgbaarheid

Gedroogd korianderzaad is algemeen verkrijgbaar, ook gemalen. De laatste wordt vaak aangeduid met de Indoneschie naam, ketoembar.

Culinair gebruik en bereiding

De zaden zijn niet eetbaar in de zin, dat ze te hard en vezelig zijn om ook na bereiding gegeten te worden. Daarom worden ze gemalen of gevijzeld. Tevoren worden de zaden geroosterd om de smaak meer tot uitdrukking te brengen.

Korianderzaad wodrt in veel specerijenmengsels gebruikt, en in Europa bijvoorbeeld bij de inmaak van augurken.

Bewaren

Bewaar gedroogde specerijen bij voorkeur op een donkere, koele en droge plaats.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Koriander groeide al voor het Neolithicum (9.000-8.000 vChr) in het Midden-Oosten, zoals is gebleken uit opgravingen in Israë. Ook in het graf van Toetanchamon is koriander aangetroffen.

Omdat koriander niet in het wild voor kwam in Egypte, wordt aangenomen dat de vondst in het graf van de farao er op duidt dat de Egyptenaren koriander verbouwden. Maar koriander kwam in die tijd al ook op andere plaatsen, in Europa bijvoorbeeld, voor. De Grieken verbouwden het al vanaf 200 voor Christus, als kruid en als geurstof. En in Macedonië zijn nog van veel eerder daterende vondsten gedaan.

West-Europa dankt koriander, met name korianderzaad, aan de Romeinen. Tegenwoordig groeit koriander over de hele wereld en maakt het deel uit van vrijwel iedere keuken ter wereld. De belangrijkste producenten zijn Marokko, Canada, India en Pakistan, Roemenië en Rusland. Ook in ons land wordt koriander verbouwd, maar met name voor de eigen markt.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord koriander zou verwijzen naar Ariadne, dochter van de Griekse god Minos. Haar naam zou verbasterd tot koriadnon in het Oud Grieks koriannon worden. Via het Latijnse coriandrum en het Oud Franse coriandre is het woord in veel talen verbasterd nog altijd zeer herkenbaar.

De aanduiding koriander in recepten is soms verwarrend. In Amerikaanse recepten wordt er veelal het zaad mee bedoeld, in Engelse recepten juist het blad. In Nederlandstalige recepten wordt het onderscheid in de regel op de juiste manier gedaan.

Vertaling korianderzaad

engels
coriander seed
engels (vs)
coriander
frans
coriandre
italiaans
coriandolo
spaans
cilantro
indonesisch
ketumbar
chinees
yuan sui 芫荽
kantonees
jyun seoi
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

298
kcal
( 1246,8 kJoule)
12,4
gram
eiwitten
55
gram
koolhydraten
17,8
gram
vet
1
gram
verzadigd
13,6
gram
enkelvoudig onverzadigd
1,8
gram
meervoudig onverzadigd
1750
mg
omega-6
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
2,1
mg
nicotinezuur
(13% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
MINERALEN
709
mg
calcium
1
mg
koper
16,3
mg
ijzer
1267
mg
kalium
330
mg
magnesium
1,9
mg
mangaan
35
mg
natrium
409
mg
fosfor
26,2
µg
selenium
4,7
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Coriander | Wikipedia (EN/IT) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Coriander in Saskatchewan | Government of Saskatchewan Coriander | Spices board India Coriander | Alberta agricultural and rural development, Canada Etymologiebank koriander | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Coriander | Botanical.com Coriander, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com