Carotte Parisienne
en ander ronde penen
DE FRANSE RONDE PEEN
 
CAROTTE PARISIENNE | DAUCUS CAROTA SSP SATIVUS

DE FRANSE RONDE ZOMERPEEN

Daucus carota ssp sativus

Aan het begin van de 20e eeuw is de "Grelot" ontwikkeld, onder andere bekend als de Carotte Parisienne. Het is een bolrond zomerpeentje van het westerse type.

De bolvormige peensoorten zijn traditioneel bekend onder de namen Paris Marché, Gourmet de Paris en Carotte Parisienne. Vanaf 1925 kwam daar de Carotte Grelot. bij.

Ze hebben een vrij stevige bite, veroorzaakt door de compacte, vrij harde 'pit' , die verhardt naarmate de wortel ouder wordt. Dat is een reden waarom deze peensoort als consumptiepeen voorbijgestreefd is door andere cultivars. Een belangrijke andere reden is de bescheiden opbrengst. De ronde peen wordt tegenwoordig vooral geteeld voor de conservenindustrie.

De plant wordt zo'n halve meter hoog; veel loof voor een klein worteltje, en daarom is de plantafstand vrij groot. Het wordt een zomerworteltje genoemd, het is dan ook het best om ze z's zomers te oogsten. De oogsttijd is overigens van juni tot november.

Het is een peensoort die prima gedijt in zavelige bodem en in klei. De wortel is nagenoeg bolvormig, en 2-4 cm groot.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

In ons land zelden aangeboden.

Culinair gebruik en bereiding

De ronde peen kan rauw gegeten worden en is geschikt voor alle bereidingen. Veel ronde peen komt terecht in de conservenindustrie en is te koop in pot.

Houdbaarheid (bewaardavies)

De ronde peen is vrij goed te bewaren, en kan kan na blancheren ingevroren worden.

GESCHIEDENIS

De ronde peen als type is al eeuwen oud. Wanneer ze precies is ontwikkeld, is onzeker, maar vast staat dat ronde peen werd gebruikt in 15e eeuwse gerechten als de Vichy de carottes, waarvoor de wortels in het beroemde Vichy (bron)water gekookt werden.

Het ronde peentje werd sindsdien vrij algemeen verbouwd in Frankrijk, maar met het uitbreken van de Eerste wereldoorlog oorlog is de teelt van dit type peen nagenoeg stilgevallen. De Grelot, het protitype van de huidige ronde peen, is een cultivar die ontwikkeld is ná de Eerste wereldoorlog, in 1925.

In het Nederlands gebruiken we namen als Parijse broei en Parijse markt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Peentjes bevatten caroteen, een onverzadigde verbinding die behoort tot de carotenoïden, een groep gele en rode kleurstoffen. Behalve dat het een kleurstof is, is caroteen een waardevolle voedingsstof (anti-oxydant).

Caroteen komt niet exclusief in peen voor, zelfs niet alleen in de wortel van de peen, maar is wel naar de groente (carota) vernoemd. Β-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

Behalve caroteen, overwegend α- en β-caroteen, bevat de peen suiker en vruchtenzuren zoals appel- en citroenzuur. peen is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer.

Samenstelling per 100 gram rauw product

41
kcal
(170 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
9,6
gram
koolhydraten
2,8
gram
vezels
4,7
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
2,0
mg
omega-3
115,0
mg
omega-6
VITAMINES
5512
µg
vitamine A
(689,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,0
mg
nicotinezuur
(6,3% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5,0% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
19,0
µg
foliumzuur (B9)
(9,5% ADH)
5,9
mg
vitamine C
(7,4% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(5,8% ADH)
13,2
µg
vitamine K
(17,6% ADH)
MINERALEN
33,0
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
320
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
69,0
mg
natrium
35,0
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2019

Carota tonda di Parigi Slowfood foundation for biodiversity