Roomse kervel
Kruiden en specerijen (Apiaceae)
ROOMSE KERVEL
 
ROOMSE KERVEL | MYRRHIS ODORATA
FIJNE KERVEL BOVEN EN FLUITENKRUID

ROOMSE KERVEL

Roomse kervel is de enige plantensoort in het geslacht Myrrhis, die behoort tot de schermbloemfamilie. Het is een overblijvende, kruidige plant met een sterk anijs-aroma en zoete smaak. Daaraan dankt het de botanische benaming Myrrhis odorata.

Het is een vrij onbekend kruid, dat veel gebruikt wordt in likeuren, onder meer in Chartreuse en Akvavi. Behalve de bladeren, worden ook de zaden en de wortels gebruikt. De voornaamste essentiëe olie in roomse kervel is anethol, net als in anijs en venkel.

Het is een fors kruid, dat 1 tot 2 meter hoog kan worden. Hij groeit op voedselrijke grond, in beschaduwde bermen en langs bosranden. Hoewel de plant in het wild groeit, is het verstandig er niet mee te pionieren, vanwege de gelijkenis met giftige planten, zoals de dodelijk giftige gevlekte scheerling (Conium maculatum) die net als de roomse kervel langs dijken en in bermen groeit. Hij is overigens vrij zeldzaam in ons land.

De bladeren van roomse kervel zijn gesteeld en verschijnen vroeg in het voorjaar. Ze kunnen het hele jaar geplukt worden. De blaadjes zijn geveerd, en van onderen behaard, net als de bladstelen. De plant bloeit in mei/juni. De bloemen zijn roomwit.

De vruchten, zijn lancetvormig, en 1,5-2,5 cm lang. Ze zijn aan de top behaard. De rijpe vrucht is glanzend zwart-bruin, en heeft uistekende ribben en een snavel. ze bevatten donkerbruine zaden van 2 cm lengte. De zaden worden in de herfst geoogst, de wortels zodra de plant af sterft.

GEBRUIK

De blaadjes en de zaden worden als kruid gebruikt. De bladeren kunnen rauw gegeten worden, zoals in salade, maar worden ook als spinazie gekookt. De knapperige stengels worden altijd gekookt. De zaden worden onder meer bij het wecken gebruikt, ze voegen behalve de anijssmaak ook zoetheid toe, waardoor minder suiker nodig is. Gebruik ze eens in plaats van kruidnagelen in appeltaart.

De jonge, groene vrucht kan rauw gegeten worden, als snack. De wortels worden als groente gegeten, vergelijkbaar met peterseliewortel en pastinaak.

BEWAREN

De bladeren en de vruchten kunnen kort bewaard worden. Invriezen is geen optie. Alleen de rijpe zaden zijn bewaarbaar, mits op een droge plaats, zoals in een gesloten bus of pot.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De roomse kervel groeit van nature in in de Voor-Alpen, de Pyreneeën, de Apennijnen en de Kaukasus. Hij komt verwilderd in heel Europa voor, tot op 1900 meter hoogte.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De geslachtsnaam myrrhis is ontleend aan het Griekse woord mirra, de benaming van een aromatische olie. De soortnaam odorata is Latijn, en betekent 'geurend'. Het is onduidelijk waar de Nederlandse benaming vandaan komt, rooms zal verwijzen naar Rome, als in Romeins.

De Grieken noemden de plant 'seselis', daar is het Engelse cicely van afgeleid.

VERTALING ROOMSE KERVEL

engels
cicely or sweet cicely
frans
cerfeuil musqué ou anisé
italiaans
finocchiella
spaans
perifolio oloroso, mirra
duits
süßdolde, myrrhenkerbel
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Kervel is rijk aan vitaminen en mineralen. Omdat het een relatief mild kruid is, en in grotere hoeveelheden gebruikt kan worden, is het goed bron van vitamine C, calcium, ijzer en zink.

Amerikaanse bronnen (zoals de National Nutrient Database for Standard Reference Release van het Amerikaans ministerie van landbouw USDA) geven voor kervel bovendien een hoog gehalte aan vitamine A; Nederlandse bronnen, zoals de Voedingswaardetabel, geven aan dat kervel in het geheel geen vitamine A bevat. De Amerikaanse tabel is voor gedroogde kervel, de Nederlandse voor vers kervelblad.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

75
kcal
(315 kJoule)
23,2
gram
eiwitten
49,1
gram
koolhydraten
3,9
gram
vezels
0,2
gram
waarvan suikers
1,4
gram
vet
1,8
gram
verzadigd
1800
mg
omega-6
VITAMINES
1931
µg
vitamine A
(241,4% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
0,7
mg
vitamine B2
(50% ADH)
5,4
mg
nicotinezuur
(33,8% ADH)
0,9
mg
vitamine B6
(64,3% ADH)
274
µg
foliumzuur (B9)
(137% ADH)
50
mg
vitamine C
(62,5% ADH)
MINERALEN
1346
mg
calcium
0,4
mg
koper
32
mg
ijzer
4741
mg
kalium
130
mg
magnesium
2,1
mg
mangaan
83
mg
natrium
450
mg
fosfor
29,3
µg
selenium
8,8
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Süßdolde | Wikipedia (DU/EN/FR) Roomse kervel | Wilde planten Myrrhis odorata | Plants for a future