Espárrago Huétor-Tájar
Groenten (Asparagaceae)
Espárrago Huétor-Tájar
 
ESPÁRRAGO DE HUÉTOR_TÁJAR IPG | VEGA GRANADA, SPANJE

Espárrago Huétor-Tájar

De Espárrago Huétor-Tájar is een kruising tussen de tuinasperge (Asparagus officinalis) en de wilde asperge (Asparagus maritimus). Het Europees PGI-certificaat, dat de asperge beschermd is in 2000 verleend.

Deze asperge wordt geteeld in de Vega de Granada sinds de tweede eeuw voor Christus. De groene asperge blijft er heel lang populair, ook gedurende de Arabische overheersing van het schiereiland en daarna, tot aan de 14e eeuw, toen het gebied heroverd werd door de katholieke koningen. Sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw is de teelt van groene asperge herleefd, eerst aan huis, later ook commercieel. de huidige jaarproductie bedraagt 10 miljoen kilogram.

Het is een natuurlijke kruising, die aanvankelijk in voor kwam langs de oevers van de rivier de Genjil in Huétor-Tájar. Het huidige teeltgebied ligt in de Depresión de Grenada, ten westen van Granada, , tussen twee bergketens in, met de gemeenten Huétor-Tájar, Loja, Salar Villanueva de Mesías, Moraleda de Zafayona e Illora, van de Vega Baja tot de Rio Genil. De beschutte ligging zorgt voor een koude winters en droge, hete zomers, waarin de asperge uitstekend gedijt.

De uiterlijke kenmerken van de Huétar-Tájar zijn een dunne stengel (20-30 cm) met een spits hoofdje en een paars-groene kleur, dat ze de bijnaam verde-morano (groen-paars) heeft opgeleverd. De asperge is sappig, rijk van smaak en maar licht bitter.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Espárrago Huétor-Tájar | España fascinante Espárrago Huétor-Tájar PGI | Horticom Huétor Tájar asparagus for exquisite tastes | Espárragos de Huétor Tájar