top
Kanthari maluku
Capsicum annuum var siling labuyo
Kanthari maluku
 
Kanthari maluku

Kanthari maluku

Capsicum annuum

De Kanthari maluku of Jeeraka Paranki is een van origine Indiase Bird's eye chilipeper. Hij wordt geteeld om zijn witte vrucht, waarvan onder meer wit poeder wordt gemaakt.

Ondanks zijn scherpte is de kanthari een Capsicum annuum, van de variëteiot siling labuyo De Kanthari-chili is bijna twee meter hoog en heeft afhangende witte bloempjes en staande, oranje rijpende, vruchtjes. Deze zijn gemiddeld 2 á 3 cm groot. Doordat de vruchtjes zo klein zijn- hun bijnaam is de muizenkeutel - is de opbrengst van de Kanthari (gewicht per hectare) vrij gering. Om die reden wordt voor het witte poeder een grotere variëteit geteeld, onder meer in Thailand. Ook in India teelt men op steeds grotere schaal grotere hybriden (foto).

De witte chilivrucht is een stadium gedurende de rijping van groen naar oranje. De scherpte is 50.000-100.000 SHU, behoorlijk heet. Voor het maken van wit chilipoeder worden zowel de authentieke kleine Kantahiri maluku gebruikt als hybriden met een grotere vrucht en een grotere opbrengst per hectare.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De Kanthari maluku wordt vooral in de eigen regio verhandeld.

Culinair gebruik en bereiding

Karanthi poeder wordt in de Moghul-keuken (India en Pakistan) gebruikt bij de bererding van papad, namkeen en ratlami.

Eén van de befaamde gerechten met de witte peper is Kanthari Mulaku chammanthi - een dikke chutney van tapioca, die overigens ook met rode chili's gemaakt wordt. Deze wordt gemaakt met verse Kanthari, sjalotjes of knoflook, zout, kokosolie en een snufje tamarinde. De scherpte van de Kanthari heet gedoofd te worden door er wat kokosolie door te doen. In Kerala wordt de chilipeper gebruikt in cassavegerechten en chutneys zoals thenga chammanthi. Vooral in christelijke boeren gemeenschappen is de peper zeer geliefd in yoghurt.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Gedroogde chili behoudt zijn kracht langer dan de gemalen peper. Normaliter is de bewaartermijn drie jaar, mits je de peper koel en droog bewaart, en vrijwaart van daglicht. Test de peper altijd op kleur en scherpte voor je deze gebruikt. Koop daarom geen te grote hoeveelheid in.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De Kanthari komt van origine uit Kerala.

Hoewel de Kantahri wordt beschouwd als een typisch Indiase peper, wordt deze inmiddels ook elders in Azië verbouwd, met name in Thailand. De teeltgebieden in India zijn Kerala (Wayanad) en Meghalaya.

slotregel

Bronvermelding update juli 2020

How to Grow Kanthari Mulaku – Bird’s Eye Chili of Kerala | Natural farmers Kerala Indian chillis | Clove garden Cooking with Kanthari mulaku (recipe) | Amma Samayal Kurippu YouTube