top
Guajillo
Chilipeper (Capsicum annuum)
GUAJILLO
 
GUAJILLO | CAPSICUM ANNUUM

GUAJILLO (CAPSICUM ANNUUM)

De gaujillo is de gedroogde versie van de Mirasol-peper. Het is een fruitige en vrij milde peper, die onder meer in salsa's en marinades wordt gebruikt.

Guajillo of Huajilla is ook de naam van de Senegalia berlandieri, een plant die in de woestijngebieden van Zuidwest-Texas en Mexico voorkomt, en die familie is van de acacia.

Soms worden de mirasol - een capsicum annuum - verward met de ají amrillo, een capsicum baccatum. Een merkwaardige vergissing want zowel qua sterkte als qua kleur verschilen beide nogal. De (aj´) mirasol is de gangbare chilipeper in de Peruaanse keuken, waar hij hoofdzakelijk vers wordt gebruikt, en ook rauw wordt gegeten. In de Mexicaanse keuken wordt daarentegen vooral de gedroogde versie wordt gebruikt. Zowel in Peru als in Mexico is de mirasol één van de meest gangbare pepers.

Het is een milde chili van het anaheim-type, zeer mild, 2.500-5.000 Scoville eenheden, milder nog dan de jalapeño.

De mirasolchili draagt veel vruchten, die donkerrood tot koperkleurig rijpen. Een volgroeide peper is een centimeter of tien lang en 2,5 tot 3 cm breed. De vrucht groeit rechtopstaand, vandaar de naam, die 'kijkend naar de zon' betekent. De smaak is uniek, wordt zelfs delicaat genoemd, en doet denken aan een combinatie van 'thee' en kruisbessen.

Culinair gebruik en bereiding

Mexicaanse gerechten waarin de guajillo wordt gebruikt zijn onder andere mole en adobada. Ze worden ook met kaas (queso Chihuahua or queso Oaxaca) gevuld, chile relleno.

In Peru worden de Ají mirasol en Ají amarillo tezamen met Huacatay (zwarte munt) gebruikt in de saus voor Ocopa.

Oorsprong en verspreiding

De mirasol is een pre-Columbiaanse chiliplant uit Mexico .

De teelt in Mexico is geconcentreerd in het centrum van de staat Veracruz in het stroomgebied van de Papaloapan. Daar en op enkele andere locaties is ongeveer 40.000 hectare uitsluitend bestemd voor de teelt van de jalapeño. Het productiegebied van de chipotle meco bevindt zich in het noorden van Mexico, dat van de tipico in Centraal en Zuid-Mexico.

Taalkundige aspecten, etymologie

Volgens een aantal bronnen is de benaming guajillo is een samenvoeging van de Náhuatl (taal van de Azteken) woorden chilli en huäxin, een naam die voor een aantal bonenplanten wordt gebruikt, zoals huarango of algarroba (Prosopis pallida) . Guajillo zou bovendien de verkleinvorm kunnen zijn van guaje, ook een boon, van de Leucaena esculenta of witte mimosa. Het verband tussen de bonen en de chili is onduidelijk, tenzij het de uiterlijke overenkomst tussen de eetbare, gedroogde peul van de witte mimosa en de gedroogde chili betreft, beide koperkleurig rood.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

40
kcal
( 167,4 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
8,8
gram
koolhydraten
5,3
gram
waarvan suikers
0,4
gram
vet
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
gram
transvet
11
mg
omega-3
228
mg
omega-6
VITAMINES
285,6
µg
vitamine A
0,1
mg
vitamine B1
0,1
mg
vitamine B2
1,2
mg
vitamine B3
½
mg
vitamine B6
23
µg
vitamine B9
144
mg
vitamine C
-
µg
vitamine D
0,7
mg
vitamine E
14
µg
vitamine K
MINERALEN
14
mg
calcium
0,1
mg
koper
1
mg
ijzer
322
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
9
mg
natrium
43
mg
fosfor
0,2
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Scoville rating (SHU) | Pepperheads for life Peppers: vegetables and capsicums | P. Bosland e.a. 2000 CAB International, Oxon, UK ISBN 0-85299-335-4 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts Hot red chili, raw | Nutritiondata.self.com Chillipepper (Capsicum) | Wikipedia (EN/NL)