Augurk
Groente (Cucumis sativus)
AUGURK
 
AUGURK | CUCUMIS SATIVUS

DE AUGURK

De gewone augurk behoort net als de komkommer tot de (Cucumis sativus), lid van de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae).

Het is een apart soort, al is dat word botanisch onjuist, het is een ander ras van het zelfde soort, de komkommer. Augurken hebben nauwelijks smaak. Dat is een voordeel bij het inleggen, de augurksmaak beïnvloedt het resultaat van het wecken niet.

De teelt vindt plaats in het open veld en bedekt, vlakvelds (op de grond) of aan draad. Augurken onder glas (of plastic) worden van april tot juni geplant (of eerder gezaaid) en van juni tot oktober geoogst. Augurken van het open veld worden in augustus/september geoogst.

NEDERLANDSE AUGURK (CLASSIFICATIE)

 
diameter
stuks per kg
A
tot 24 mm
90-100
B
24-31 mm
40-45
C
31-39 mm
20-25
D fijn
39-41 mm
10-14
D grof
vanaf 41 mm
7-10
E bom
 
4-7

DE DUITSE AUGURK: (IM STEINTOPF)

In Noord-en Oost-Duitsland worden (zure) augurken gemaakt door melkzuurfermentatie, volgens een methode die al bekend was bij de Romeinen

De methode werd en wordt in heel Oost-Europa en Rusland toegepast, ten oosten van een denkbeeldige lijn, de augurken-meridiaan, die loopt van Berlijn naar Wenen.

Men gebruikt voor deze ingelegde augurk alleen middelgrote augurken, die na grondig gereinigd te zijn, worden gezouten en na 24 uur weer worden afgespoeld met koud water. Vervolgens worden ingrediënten toegevoegd als dille, mierikswortel of knoflook , maar ook peper en piment, laurier, wijnbladeren, kersenbladeren en basilicum. In tevoren met azijn gereinigde stenen potten of houten vaten worden de augurken gestapeld en overgoten met koude pekel. De pot wordt afgedekt met een linnen of katoenen doek, daarna een houten deksel en een steen. Vervolgens wordt de pot met inhoud gesteriliseerd, en kan het gistingsproces beginnen. Na ongeveer zes weken wordt de gisting voltooid.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Komkommerachtigen zijn op verschillende momenten op verscheidene plaatsen in de wereld in cultuur gebracht, vermoedelijke voor het eerst in India.

Syrische, Perzische en Byzantijns-Griekse bronnen suggereren de aanwezigheid van komkommers in Zuidwest-Azië en met name in het huidige Iran, Irak en Turkije rond de 6e of 7e eeuw.

 

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord augurk zou via een Slavische taal afgeleid zijn van het Middelgriekse angoúrion, afgeleid van áōros ‘onrijp’ ter onderscheiding van de rijp gegeten watermeloen.

Het woord augurk wordt zowel gebruikt om de plant, de vrucht als de in azijn ingelegde vrucht aan te duiden. In Mexico worden zure augurken gemaakt van de Melothria scabra, de sandíita. In Brazilië gebruikt men daarvoor de distelaugurk (Cucumis anguria), ook bekend als de West-Indische augurk of maxixe.

VERTALING AUGURK

engels
gherkin
frans
cornichon
italiaans
cetriolo
spaans
pepino
duits
gurke
hindi (india)
kheera
indonesisch
 
japans
ピクルス
vietnamees
 t
chinees
 ;
 

DE "AUGURKENFAMILIE"

Eén van de beroemdste augurken ter wereld is de 'Gherkin' de wolkenkrabber van Norman Foster op de plek van de toenmalig Baltic Exchange in Londen, al zullen weinig niet-Engels-sprekenden daar als eerste aan denken. Voor hen is de augurk 'onze' augurk.

Maar in Mexico worden zure augurken gemaakt van de Melothria scabra, de sandíita en in Brazilië gebruikt men daarvoor de distelaugurk. Hier een lijstje met de belangrijkste "augurken":

MAXIXE

Van deze distelaugurk, ook wel West-Indische augurk genoemd, of maxixe (Cucumis anguria) of maxixe, worden alleen de kleine exemplaren (tot 4 cm) in het zuur gelegd.

ACHOJCHA

De achojcha ziet er al even exotisch uit als de maxixe. Hij is afkomstig uit de Andes en heet in het Nederlands olijfkomkommer. Hij ook wel de Mexicaanse augurk genoemd.

CITROENKOMKOMMER

De citroenkomkommer wordt in één adem genoemd met de appelkomkommer (als ze al niet met elkaar worden verward), en is afkomstig uit Australië. Zoals de naam al doet vermoeden is de smaak licht zuur; bovendien lijkt hij op een citroen.

SANDIITA

De sandíita of muismeloen (melothria scabra) is niet groter dan een druif, en komt uit Mexico.

BUSH KOMKOMMER

Die bush komkommer wordt wel de pickle melon genoemd, een klein meloentje dat eerder bitter dan zoet smaakt en heel populair is in Afrika en India.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

12
kcal
( 50,2 kJoule)
0,6
gram
eiwitten
2,6
gram
koolhydraten
1,3
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
32
mg
omega-3
24
mg
omega-6
VITAMINES
61
µg
vitamine A
(8% ADH)
0,1
mg
nicotinezuur
(1% ADH)
1
µg
vitamine B9
(1% ADH)
0,8
mg
vitamine C
(1% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(1% ADH)
39
µg
vitamine K
(52% ADH)
MINERALEN
42
mg
calcium
0,4
mg
ijzer
92
mg
kalium
7
mg
magnesium
875
mg
natrium
12
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,1
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Distelkomkommer | Objectief (B) Cucumis anguria | Prota4U Gherkin (cucumis sativus) | Wikipedia (EN) Burr gherkins | Mother earth news, William W. Weaver 2008.2009 Augurk | Permacultuur Nederlnad,, planten- en paddenstoelendatabase Augurken | Hyfoma