Maxixe
Groenten (Cucumis)
MAXIXE
 
DISTELKOMKOMMER

MAXIXE OF DISTELKOMKOMMER

De cucumis anguria, algemeen bekend als distelkomkommer of Surinaamse wilde augurk is een eenjarige klimplant van (vermoedelijk) Afrikaanse oorsprong. De vrucht is verwant aan de komkommer en de augurk. De naam maxixe of maxixe do norte wordt gebruikt in Brazilië en delen van Azië.

De ranken van de maxixe kunnen drie meter lang worden en tot wel 30 vruchten dragen. Deze vruchten zijn 4-8 cm lang, eivormig en voorzien van zachte stekels. Het vruchtvlees is groen en bevat vele grote zaden. Er is een bittere en een minder bittere variant.

DE BEREIDING

De distelkomkommer wordt vooral geteeld om zijn vruchten, die worden ingelegd (pickles), gekookt of rauw gegeten. De smaak van de jonge vrucht is iets minder bitter als komkommer, met een nootachtige smaak. Oudere vruchten zijn bitterder. Ook de bladeren zijn eetbaar, ze worden gestoofd of rauw gegeten.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

roerbakken
2-5 minuten
stomen
ca 3 minuten
 

BEWAREN

De vrucht is beperkt houdbaar bij kamertemperatuur. Bladeren moeten bij voorkeur op de dag van aankoop gegeten worden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De distelkomkommer is een in Europa vrij onbekende plant, maar wordt op kleine schaal verbouwd in Afrika, waar de plant zijn oorsprong heeft, en in het wild voorkomt. De plant is met het transport van slaven uit Westelijk Afrika in het begin van de 16e eeuw naar de Nieuwe wereld in Zuid-amerika en later, via Jamaica, in de Verenigde Staten terecht gekomen. De plant zou in de 17e eeuw in Engeland verbouwd zijn, maar is daar zo goed als verdwenen.

De bladeren van de bittere variant worden in oostelijk Afrika graag gegeten, in Zimbabwe gekookt en bereid zoals pompoenbladeren (mubvororo), in Namibië gedroogd en toegepast in tal van gerechten. Maar meestal eet men ook daar de vrucht.

In de nieuwe wereld is de vrucht vooral populair als pickle, al sinds de 17e eeuw, of verwerkt in stoofgerechten of soepen, zoals de Braziliaanse maxixada, een specialiteit uit de regio Bahia, waar veel Afro-Brazilianen wonen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

VERTALING MAXIXE

engels
burr gherkin
frans
concombre des antilles
italiaans
cetrilo americano
spaans
pepinillo, maxixe (braz)
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

17
kcal
( 71,1 kJoule)
1,4
gram
eiwitten
9
gram
koolhydraten
2,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
mg
omega-3
VITAMINES
83,3
µg
vitamine A
(10% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9 % ADH)
0,4
mg
vitamine B2
(29 % ADH)
0,4
mg
nicotinezuur
(3 % ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14 % ADH)
50
µg
vitamine B9
(25% ADH)
MINERALEN
25
mg
calcium
0,6
mg
ijzer

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Surinaamse wilde augurk | Objectief (B) Cucumis anguria | Prota4U Distelkomkommer (cucumis anguria) | Wikipedia (EN) Burr gherkins | Mother earth news, William W. Weaver 2008.2009 Distelkomkommer (cucumis anguria) | Wikipedia (EN)