Sandiita
groenten (melothria)
SANDÍITA
DE MELOTHRIA-SOORTEN
SANDÍITA | MELOTHRIA SCABRA

SANDÍITA

De muismeloen of op zijn Mexicaans de sandíita (Melothria scabra) is verwant aan de komkommer (lid van de komkommerfamilie Cucurbitaceae) en smaakt als een komkommer met een vleugje citroen. De vruchtjes zijn donkergroen, met een lichtgroene tekening en hebben de vorm en afmeting van een druif.

De plant groeit langzaam maar kan uiteindelijk meters lang worden. Ze is goed bestand tegen droogte, maar niet tegen koude. Vanaf augustus geeft de plant een tientallen knapperige vruchtjes.

Een nauwe verwant van de muismeloen is de Guadeloupe meloen (Melothria pendula). Deze vrucht lijkt in alles op de muismeloen, zolang ze lichtgroen van kleur zijn, maar wanneer ze donkerder (groen) van kleur worden, worden ze papperig, net als een overrijpe komkommer en smaken ze onaangenaam. Een andere telg uit de familie, de Sopropo (Melothria Charantia) is eetbaar zolang hij onrijp is, maar heel giftig en niet eetbaar wanneer hij rijp is.

DE BEREIDING

De smaak van de vrucht is iets minder bitter als komkommer, volgens sommigen met een citrusachtige toon. Ze worden rauw gegeten (hoewel, de schil kan behoorlijk taai zijn) en ingelegd, als een augurk. Ze kunnen prima geroerbakt worden.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

roerbakken
2-3 minuten
 

BEWAREN

De vrucht is beperkt houdbaar bij kamertemperatuur. Bladeren moeten bij voorkeur op de dag van aankoop gegeten worden.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De vertaling van sandíita sluit beter aan bij wat het is dan de Nederlandse benaming muismeloen. Sandíita betekent kleine watermeloen.

Er zijn teveel namen om op te noemen, naast de onderstaande benamingen: [engels] cucumelon, mexican (sour) gherkin, [frans] melon de la souris, pastèque miniature, concombre du Mexique, en [spaans] melón ratón, pepinillo agria mexicano.

VERTALING SANDIITA

engels
mouse melon, cucamelon
frans
concombre à confire
spaans
sandía de ratón
 

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De sandíita is inheems in Mexico en Midden-Amerika en is voor het eerst beschreven in 1866 door de Franse botanicus Charles Victor Naudin. Het is al sinds pre-Columbiaanse tijd een normaal onderdeel van het Mexicaanse en Midden-Amerikaanse voedsel, vandaar de grote reeks van namen onder inheemse, Indiaanse volkeren.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Mousemelons | Mother earth news Melothria scabra | Wikipedia (EN) Sandía de ratón | Naturalista Sandía de ratón | Verdechaco