top
Ashantiblad (uziza)
Piper guineense
Uziza
 
UZIZA (ASHANTI) BLAD | PIPER GUINEENSE ©2018

Uziza blad

Ashanti blad

Uzizabladeren zijn de bladeren van de ashantipeper (Piper guineense) of Afrikaanse cubeb. Ze worden zowel vers als gedroogd gebruikt in salades en soepen, en zijn heel kruidig.

De bladeren worden zelfs 'hete bladeren' genoemd, ze zijn pittig van smaak. De bladeren zijn rijk aan etherische olieën, die vrijkomen zodra je het blad kneust of breekt. De dominante geur is β-caryofylleen (ruim 50%), voor komend in oregano, kruidnagel, lavendel en hennep. Daarnaast komen de volgende vluchtige stoffen voor komen:

  • germacreen-D, verantwoordelijk voor de houtgeur,
  • limoneen, met de karakteristieke citrusgeur, D-limoneen sinaasappel, L-limoneen citroen,
  • β-pineen, houtige dennegeur, als in komijn, den(neappel) en hennep,
  • safrol, wat we ook in kaneel, anijs, nootmuskaat, zwarte peper en basilicum aan treffen,
  • myristicine, dat aanwezig is in nootmuskaat, en in geringe mate in peterselie en dille.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

De verse bladeren zijn buiten West-Afrika niet of nauwelijks verkrijgbaar, de gedroogde bladeren wel.

Culinair gebruik en bereiding

In sommige streken worden de verse bladeren net als die van chaplu en betel gekauwd, maar veelal worden ze in salades gebruikt. De gedroogde bladeren (uziza-blad) gebruikt in Nigeriaanse uziza-soep, dat is een voedzame, gevulde soep waarin gedroogde vis, gemalen kreeftjes en geitenvlees, en veel uziza-blad wordt gebruikt.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

De verse bladeren kunnen uitstekend ingevroren worden. Wanneer je ze tevoren wast, kun je ze direct uit de vriezer in je gerecht gebruiken (zonder ze vooraf te hoeven ontdooien).

slotregel

Bronvermelding update juni 2020

Uziza leaves | Nky, The executive mama put