top
Storico - de echte bitto
Bergkaas
Storico
De kazen uit Lombardije
BITTO DOP ©2015

Crescenza

Stracchino

De crescenza is een stracchino die in meerdere regio's in het noorden van Italië wordt van koeienmelk of waterbuffelmelk.

Terwijl een authentieke stracchino van volle koemelk wordt gemaakt, wordt crescenza ook van halfvolle melk, van geiten- of waterbuffelmelk gemaakt. Beide kaasjes hebben met elkaar gemeen dat ze tenminste twintig dagen gerijpt zijn, meestal niet veel langer. Het vetgehalte loopt uiteen van nog geen 25% tot ruim 50%, afhankelijk van de uitvoering.

Authentieke crescenza wordt 's winters gemaakt, wanneer de koeien teruggekeerd zijn van hun verblijf op de bergeiden. De kaas wordt zeer kort gerijpt, gemiddeld 15-20 dagen, en ondanks het dompelen in pekelwater is er nauwelijks sprake van korstvorming. De kaas is wit en smaakt en ruikt heel mild.

De naam crescenza is afgeleid van het Latijnse crescentia, dat rijzende betekent, omdat het kaasje uit zet wanneer het een warmte ruimte wordt gezet.

  • Origine (land, streek): Italië, Lombardije, Piedmont en Veneto

  • Beschermd product: nee

  • Familie: stracchino

  • Melk: gepasteuriseerde volle koeien- of buffelmelk

  • Type: zacht

  • Vorm: rechthoekig

  • Gewicht(en): 250 gram tot 1 kilogram

  • Kleur: wit

  • Textuur: romig, smeerbaar

  • Vetgehalte: 51%

  • Korst: geen

  • Smaak: romig, boterig

  • Aroma: rijk

  • Vegetarisch: nee

  • Producent(en): diverse

  • Benaming(en): Crescenza, Stracchino

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Eenmaal uit de verpakking is de kaas nog enkele dagen houdbaar.

slotregel

Bronvermelding update november 2020

Crescenza | Cheese.com database Crescenza | Assolate, associazone Italiana lattiero ceasearia Shelf Life of Crescenza Cheese as Measured by Electronic Nose | S./Benedetti e.a. Journal of Dairy Science Volume 88, Issue 9, September 2005, Pages 3044-3051 https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(05)72985-4