top
Wijnsteenbakpoeder
Rijsmiddel
WIJNSTEENBAKPOEDER
WIJNSTEEN OP DEZE SITE
WIJNSTEENBAKPOEDER | JACOB HOOY

WIJNSTEENBAKPOEDER

Wijnsteenbakpoeder is een rijsmiddel dat kan bestaan uit een mengsel van wijnsteen (crème de tartre) en natriumwaterstofcarbonaat met als drager zetmeel.

Er zijn twee typen wijnsteenbakpoeder, een type waarin wijnsteenzuur wordt gebruikt (E334) en een type waarin wijnsteen, kaliumtartraat (E336) wordt gebruikt, in beide gevallen gecombineerd met natriumwaterstofcarbonaat (E500). Dit waterstofcarbonaat bevat koolzuurgas, het tartraat is het zuur dat er voor zorgt dat dit wordt vrijgegeven. Dat zorgt voor de luchtigheid en de textuur van het product waaraan het is toegevoegd.

In bakpoeder zit altijd wat zetmeel - maizena of aardappelzetmeel - om de bakpoeder droog en beter houdbaar te houden. Door de toevoeging van het zetmeel is de dosering bovendien iets gemakkelijker.

VERKRIJGBAARHEID

Wijnsteenbakpoeder wordt anders dan Oetker's Backin in de regel potjes in verkocht. Richtprijs is € 2,00 per 100 gram.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De meeste bakpoeders bevatten natriumwaterstofcarbonaat als CO2-drager. Voor een natirum-arm of natriumvrij dieet is ook een bakpoeder beschikbaar dat geen natrium bevat, maar een mengsel van calciumdifosfaat en calciumfosfaat als vervanger. Voor zo ver bekend is dit mengsel niet in combinatie met wijnsteenzuur verkrijgbaar.

Bronvermelding update maart 2020

Suiker confiserie: fondants en crèmes | Food and Agricultural Organisation of the United Nations FAO Fondant bereiding | Eddy van Damme (weblog) Suikerdecoraties: gieten, trekken en blazen | Suikerinfo, kenniscentrum suiker en voeding