top
Kkaennip jjim
Gestoomd shisoblad
Kkaennip Jjim
VARIANTEN
KKAENNIP JJIM | GESTOOMD SHISOBLAD

Kkaennip Jjim 깻잎찜

Gestoomd shisoblad

Dit gerechtje is één van de vele bijgerechtjes die in Korea te boek staan als 'rijst-stelers', bop dodook 밥도둑 genaamd.

Het wordt gemaakt met shisoblad (kkaennip), dat we kennen uit de Japanse keuken. Voor deze kkaennip jjim wordt het blad gestoomd, in het rustiekere kkaennip jangajji - met exact dezelfde ingrediënten - wordt het mengsel eerst een uur koud gemarineerd, en dan op laag vuur gekookt (30 minuten). Beide worden zowel warm als koud geserveerd.

Ingrediënten

20-25
 
1
t
knoflook
el
sojasaus
1
tl
sesamolie (facultatief)
½
el
shilgochu (peperdraden)
½
 
tl
 
1
el
bruine basterdsuiker

HET RECEPT

De bereiding

Was de shisobladeren. Meng alle ingrediënten voor de saus met een halve eetlepel water.

Arrangeer in een kom laagjes shisoblad, met op ieder blad een theelepel saus, licht uitgesmeerd. Maak de overgebleven saus aan met wat water en sprenkel dat over de bladeren.

Stoom de bladeren afgedekt in een bamboestomer boven stomend water een minuut of vijf.

GEBRUIK

Zodra de blaadjes gestoomd zijn, dien je ze op als topping voor rijst of bij je rijst. Ze combineren ook goed met geroosterd rundvlees (bbq). Bewaar de blaadjes die over zijn in de koelkast. Ze blijven een week of twee goed.

Bronvermelding update december 2019

Steamed Perilla Leaves | Beyond Kimchee Home made gonchujang (korea) | Shenny Maangchi Korean bean paste | My Korean diet History of soybeans and soyfoods in Korea | 2014 W. Shurtleff, A. Aoyagi, Soyinfocenter USA, ISBN 978-1-928914-66-2 Functional foods of the east | J. Shi, 2010 CRC Press, Taylor & Francis group. Boca raton, ISBN 978-1-4200-7193-1