top
Kollu rasam
Bonensoep
KOLLU RASAM
RASAM VARIATIES
KOLLU RASAM |  © 2015 FOTO: SHANTHI MUTHUVEL   DOWNLOAD RECEPT (PDF)
NAAR HET RECEPT VAN
SHANTHI MUTHUVEL
GOVINDANAGARAM INDIA

KOLLU RASAM

Rasam is een gezonde, lichte bonensoep uit Zuid-India. Er zijn veel variaties, zoals mysore rasam, paruppu rasam, bloemkool rasam en milagu rasam. Kollu rasam is een pittige versie uit Tamil nadu, het zuiden van India, gemaakt met twee soorten gram, horse gram of kollu (paardenboon, Macrotyloma uniflorum) en black gram of ulunthu (zwarte linze, Vigna mungo).

Ingrediënten

2
el
horse gram (kollu paruppu)
1
 
ui
1
el
tamarindepasta
2
cm
geelwortel
2
takjes
koriander
1,5
tl
zout
1
tl
olie of ghee
KRUIDENMAALSEL (1)
0,3
tl
peperkorrels
½
tl
komijnzaad
½
tl
korianderzaad
1
 
tomaat
2
teentje
knoflook
KRUIDENMENGSEL (2)
½
tl
mosterdzaad
½
tl
split black gram (ulunthu)
4
 
rode chilipepers in stukken gesneden
0,3
tl
asafoedita
GARNERING
1
el
curry bladeren (fijngehakt)
1
el
korianderbladeren (gesneden)

HET RECEPT

De voorbereiding

Was de kollu en laat ze een nachtje weken. Snij de ui in ringen en snijd de geelwortel in plakken. Kook beide met de koriander mee met de kollu, tot deze gaar is. Giet het water af en bewaar het, laat de kollu (met de ui) afkoelen. Verwijder de geelwortel en de koriander.

Maal de gekookte kollu en de ingrediënten van het kruidenmaalsel (1) tot een pasta, voeg zout naar smaak toe en zet de pasta opzij.

Maak tamarindesap door de verse tamarinde (of tamarindepasta) in 2 dl van het achtergehouden kookvocht op te lossen en daarna te zeven. Voeg het kruidenmaalsel en de geelwortel toe, meng het er goed door en vul het mengsel dan aan met nog 3dl kookvocht, eventueel aangevuld met water.

De bereiding VAN DE SOEP

Doe olie (of ghee) in een koekenpan en voeg er het kruidenmengsel (2) aan toe. Bak het licht aan en blus het af met het tamarindebouillon. Breng deze aan de kook en wacht tot hij begint te schuimen.

Haal de pan nu van het vuur en breng de saram op smaak.

Garneer met koriander- en curryblaadjes en serveer de saram warm met witte rijst en apalam.

Bronvermelding update maart 2020

Kollu rasam | 7 Aum Suvai