top
Neer dosa
Indiaas rijstplatbrood
Neer dosa
 
NEER DOSA OF PAN POLE (RIJST)

Neer dosa

Dosa's zijn platbroden, gemaakt van rijst en zwarte linzen. In een neer dosa wordt uitsluitend rijstemeel gebruikt. Bovendien vindt geen fermentatie plaats.

In het start-artikel over dosa geven we de gouden regels voor het succesvol maken van dosa. We bevelen aan om hetzij kant-en-klaar dosameel te kopen of voor het malen van rijst en linzen een daarvoor geschikte (Indiase) maler gebruiken.

INGREDIËNTEN

500
gram
idli rijst
5
dl
water
1
tl
zout
5
el
gemalen kokos

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de rijst en laat de rijst 3 uur weken.

Maal deze geweekte rijst onder toevoeging van wat water tot een vloeibaar beslag.

Voeg zout toe en eventueel nog meer water. Het beslag moet dunner zijn dan dat van gewone dosa's. Laat het beslag een uurtje rusten.

DE BEREIDING

DE DOSA BAKKEN

Maak het beslag voor gebruik op dikte met water, d.w.z. goed vloeiend, en voeg eventueel wat gemalen kokos toe.

Neem een gietijzeren pan of een pan met een anti-aanbaklaag en giet er met een bolle lepel voldoende beslag in. Spreid dit met behulp van de bolle kant van de lepel door er spiraalvormige bewegingen mee te maken.

Voor dit recept maak je de dunne dosa's. Sprenkel wat olie over de dosa en dek deze af met een deksel. Bak/kook de dosa in 2 minuten. Vouw de dosa in vieren.

Bronvermelding update oktober 2020

Neer dosa | Padma