Pannacotta met zwarte peper
Kweepeer en pistachenoten
PANNACOTTA MET ZWARTE PEPER
PANNACOTTA-RECEPTEN
PANNACOTTA MET ZWARTE PEPER   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

PANNACOTTA MET ZWARTE PEPER

MET KWEEPEER EN PISTACHENOTEN

Een verrukkelijke smaakcombinatie, deze vanille-pannacotta, met kardamom-kweepeer, pistachenoten en caramel.

In plaats van vanille-pannacotta zou je ook mastiekpannacotta kunnen kiezen, deze combineert uitstekend met de kweepeer, en bovendien is mastiek het hars van een pistacheboom (Pistacia lentiscus), dus een perfecte combinatie met de pistachenoten, waarvan er enkele worden omgetoverd tot 'spikes'.

Geschikte pepers zijn rijpe, zwarte pepers of milde zoete braziliaanse (roze) peper, familie van de pistachenoot.

INGREDIËNTEN

120
gram
fijne kristalsuiker
½
peul
vanille of
2
tl
500
ml
room
2
 
gelatineblaadjes
2
tl
aromatische zwarte peper
 
 
pistachenoten
KWEEPEER
2
 
kweeperen
1
liter
suikersiroop 1:1
2
 
groene kardamompeulen
½
peul
vanille

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Verwarm de oven voor op 140° voor de bereiding van de kweeperen.

Snijd de vanillestok doormidden en schraap de vanille er uit. Wanneer je mastiek gebruikt: zorg dat deze door en door koud is, door ze een dagje in de vriezer te houden alvorens ze te verwerken. Maal de mastiekdruppels fijn tezamen met wat suiker, zodat de harsdeeltjes niet aan elkaar verkleven.

Los de gelatine op in koud water.

DE BEREIDING

Kneus de kardamom, zodat je deze er na de bereiding uit kunt halen, maar toch ale smaak af geeft. Schil de kweeperen en verwijder de klokhuizen. Werk snel en voorkom dat de kweepeer verkleurt. Snijd de kweepeer in partjes en doe deze in een stevige pan. Voeg er de suikersiroop (1 deel water 1 deel suiker) aan toe, de gekneusde karadamompeulen en de vanille.

Dek de kweepeer af met een papieren cartouche en sluit de pan. Zet de kweepeer 3 tot 4 uur in de oven en kook deze robijnrood. Zet de kweepeer in de koelkast.

Warm intussen de room op met de suiker (of basterd) en de vanille of mastiek. Laat het mengsel niet koken, en wacht tot alle suiker (en mastiek) is opgelost. Roer er dan de uitgeknepen gelatine van het vuur af doorheen en los ook deze op. Giet het mengsel vervolgens in een rechthoekige vorm op ijs om af te koelen.

Bekleed een bakplaat met plastic folie. Nadat de pannacotta tot kamertemperatuur is afgekoeld, giet je deze in de vorm, zet deze tenminste een uur, maar liefst langer, in de koeling om op te stijven.

DE AFWERKING

Maak een karamel en doop daar de pistachenootjes in, zodat je een gekaramelliseerd nootje krijgt met een puntig lekspoor. Men noemt dat spikes. Rooster de overige nootjes, en hak ze vrij grof. Giet een laagje kweepeergelei in een bord en plaats de pannacatto in de gelei. Garneer met de karamelnootjes, de gehakte nootjes en stukje kweepeer.

BRONVERMELDING UPDATE MAART 2018

Black pepper panna cotta, quince and its consomme, pistachio | Gold coast foodbank