Tinga poblano
Getrokken kippevlees in marinarasaus
TINGA POBLANO
 

TINGA POBLANO

Dit eenvoudige taco-recept van taco met kip in saus is een klassiek Mexicaans gerecht uit de Puebla. Het wordt gemaakt met kip, varkensvlees of rundvlees. Dit recept is met kippevlees.

De saus is een Mexicaanse marinara-saus van ui, tomaat en knoflook met milde poblano pepers (capsiccum annuum, scoville schaal 1000-1500), dezelfde peper als gebruikt wordt in de mole poblano, een chocoladesaus met pepers, dat uit dezelfde streek Puebla komt. In dit recept wordt 'chipotl en adobo' gebruikt. Adobo is een saus van gerookte pepers, oregano, zout en knoflook.

INGREDIËNTEN

500
gram
kippeborst of -bout aan het been
1
 
witte ui
4
teentjes
knoflook
1
el
olie
200
gram
chorizo
3
 
tomaten
4
tl
gehakte chipotl en adobo
1
tl
2
blaadjes
laurier
1
dl
kippenbouillon
 
 
zout
12
 
maïstortilla's
GARNERING
1
 
avocado, of
1
 
ui
150
gram
witte cotija kaas, of
 
 
crème fraïche
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de helft van de ui in grove stukkken en plet één knoflookteentje.

Snipper de andere helft van de ui fijn en doe hetzelfde met het tweede knoflookteentje.

Ontdoe de chorizo van het vel en verkruimel de worst.

Snijd de avocado in plakjes. Besprenkelen met wat citroensap.

Rooster de maïstortilla's liefst boven houtskoolvuur.

DE BEREIDING

Doe de kippestukken (niet klein maken) in juist voldoende water met de knoflookteentjes en de ui en zout. Doe een deksel op de pan en breng het water aan de kook. Neem de pan direct van het vuur en laat haar zo 30 minuten staan. Haal de kip daarna uit de bouillon, laat haar afkoelen en trek er dan draden van. Houd de bouillon apart.

Fruit de chorizosnippers. olie, voeg er de ui- en knoflooksnippers aan toe en vervolgens de tomaten. Laat de saus op matig vuur indikken. Laat de saus daarna afkoelen en doe deze in de blender om te pureren. Maak de saus op smaak.

Roer er de kip, de chipotl pepers, de oregano en door, en voeg de laurier en een halve dl bouillon toe. Breng de saus opnieuw aan de kook, zodat de smaken goed kunnen mengen en de saus opnieuw kan indikken. Verwijderd de laurier. Voeg de crema toe en eventueel wat adobo-saus om de chipotl-smaak te versterken.

Smeer wat crema op een tortilla en schep er de tinga op, met enkele avocadoplakjes en/of gebakken uiringen, en verkruimelde Cotija kaas of crème fraïche 'on top'. Wordt ook geserveerd met slaui en koriander in plaats van ui en koriander, en op rijst in plaats van op tortilla's.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016