Paratha
Indiaas platbrood
PARATHA
 
NATHUA (MELGANZENVOET) PARATHA

PARATHA

Eén van de populairste platbroden op het Indiaas continent is de paratha of lacha paratha. Bij de bereiding wordt ghee gebruikt, zowel voor het bakken als voor het maken van de laagjes, waarvoor verscheidene technieken worden gebruikt.

De traditionele bereiding is die waarbij het deeg, dat van volkoren tarwemeel of een mengsel van volkorenmeel en atta gemaakt wordt, dat tot een flensje gevormd wordt dat om de vulling wordt gevouwen en weer uitgerold. Lacha parata wordt op dezelfde manier gemaakt, maar dan uitsluitend met atta, dat resulteert in een soepeler deeg. Parotta, de paratha uit Kerala wordt vaak gemaakt met gewone bloem (maida) en wordt niet gevuld. In plaats daarvan worden ingrediënten door het deeg gekneed, zoals kaneel, en wordt het deeg in een aantal stadia uitgerold, eerst tot een spiraalbroodje, daarna tot een flens waarin de spiraalvorm nog duidelijk herkenbaar is. Deze techniek lijkt in meerdere opzichten op die van de Chinese Baba Lijang.

Vooral dunnere paratha's kunnen in de tandoor gebakken worden, maar in de regel zullen ze in de gietijzeren tawa wali gebakken worden.

Ze worden geserveerd met een topping, zoals boter of yoghurt, of een bijgerecht, zoals een chutney, of gevuld.

Enkele voorbeelden van traditionele, gevulde paratha's zijn:

  • Anda paratha, gevuld met ei
  • Mooli paratha, gevuld met rettich
  • Paneer paratha, met paneer (kaas) gevuld,
  • Sattu paratha, gevuld met gekruide sattu (geroosterd graan)
  • Bathua paratha, gevuld met melganzenvoet

BASISRECEPT PARATHA

INGREDIËNTEN

200
gram
volkorenmeel (of atta)
5
dl
water
2
el
ghee of olie
1
snufje
zout
 
 
gezeefde tarwebloem
 
 
ghee of olie

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak een soepel deeg door na eerst de olie en het zout door de bloem gewerkt te hebben, beetje voor beetje het water toe te voegen. Kneed het deeg mooi soepel, en et het half uurtje, afgedekt, weg.

DE BEREIDING

Maak dan de vulling gereed.

Kneed het deeg nog even door, en neem er steeds een limoen-groot bolletje vanaf om er (circa) zes paratha's van te maken. Doe dat stuk voor stuk.

Bij het nu volgende kneden en vormen wordt de gestrekte hand gebruikt, waarbij de druk wordt uitgeoefend met de vingertoppen.

Druk het bolletje met de hand tot een schijfje, en haal deze door de gezeefde bloem. Leg het deeg op een koele ondergrond en rol er met een deegroller een ronde schijf van, met een doorsnede van circa 15 cm. Besmeer deze met wat olie.

Leg in het midden van het deeglapje twee eetlepels van de vulling, en neem het deeglapje op de volle hand. Vouw het deeglapje voorzichtig om de vulling tot een zakje, en knijp dat aan de bovenzijde zachtjes dicht. Vorm met de handen een schijf, waarin de vulling gelijkmatig verdeeld is, door met de hand (vingers) druk op het zakje uit te oefenen en deze al draaiende plat te maken. Een truc is dat beurtelings met de ene, dan met de andere hand te doen, en bij het overpakken de schijf een halve slagof minder te draaien.

Wanneer de schijf gevormd is, wordt deze door de gezeefde bloem gehaald en met de deegroller onder lichte druk uitgerold tot een schijf van circa 20 cm. Doe deze direct in de voorgewarmde pan, zodat hij aan beide zijden geroosterd kan worden. Zodra een zijde geroosterd is, besmeer je die zijde in de pan met olie. Doe dat met de achterzijde van de eetlepel die je daarbij gebruikt. Keer de paratha en doe het zelfde met de andere kant.

Bij dit ingevet bakken, zal de paratha opbollen, het kenmerk van de paratha. Daardoor komt de paratha vrij van de pan. gebruik een pollepel om de randen ook in contact met de pan te brengen en zodoende ook te bruinen, druk de paratha niet ion totaliteit naar beneden, dan verliest hij zijn luchtige (puffy) structuur.

Neem de paratha uit de pan en leg hem op een schaal, en bak de andere af. Serveer de paratha's met boter of geef er een passend bijgerecht bij, zoals een chutney.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Paratha is een platbrood dat men eet op het hele Indiaas continent, tot aan Birma toe. De naam is een samenvoeging van 'parrat' dat gelaagd betekent en 'atta', het woord voor deeg.

Het zou uit de Vedische tijd dateren, van 2.000 tot 1.000 voor Christus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Paratha is de algemene benaming. Andere veel gebruikte benamingen zijn parantha en parauntha, en in de Punjab 'prontha'. In Birma wordt het brood palata genoemd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Paratha | Wikipedia (EN)