Poli
Indiaas platbrood
POLI
 
CHAPATI | INDIA

POLI

Poli is een chapati die uit vier lagen bestaat, gescheiden door een laagje ghee. Poli wordt gemaakt van 'atta', volkorenmeel in een maling die wat fijner is dan de in het westen gebruikelijke. Puran poli is een gevulde poli.

De bereiding van een 'poli' vraagt enige aandacht, omdat er net als bij bladerdeeg, handelingen vereist zijn om tot de gelaagdheid te komen. Dit recept verloopt iets anders als wanneer je een vulling (pulan) an brengt.

INGREDIËNTEN

2
delen
atta meel
1
deel
water of yoghurt
1
snufje
zout
 
 
ghee

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kneed een deeg. Neem er goed de tijd voor, en kneed het minstens 10 minuten. Dek het deeg af, en laat het een kwartier tot een half uur rusten.

DE BEREIDING

Maak er balletjes van ter grootte van een golfbal. Blijf rollen totdat alle eventuele scheurtjes verdwenen zijn.

Dip een bolletje in bloem, Maak het bolletje eerst plat door er met de vlakke vingers op te drukken. Rol hem vervolgens uit tot de gewenste dikte, met gebruikmaking van een dunne deegroller.

Smeer het deeg nu in met een dun laagje gesmolten ghee, en vouw de deeglap doormidden en smeer deze nogmaals in met ghee. Vouw de halve cirkel dan tot een driehoek.

Rol hier weer een cirkel van. Blijft niet eindeloos rollen, het deeg moet zijn oorspronkelijke dikte herkrijgen.

Het recept is bedoeld voor 12 poli's met een doorsnede van 10 centimeter. Bak de poli's op een droge of licht ingevette gietijzeren plaat aan beide kanten gaar en bruin.

Houd ze goed onder een droge doek.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Poli is afkomstig uit Maharashtra, een staat in het mid-westen van India.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord chapati betekent 'plat en rond' en is afkomstig uit het Indiaas taalgebied, waar het al in de 16e eeuw gebruikt werd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Poli | Creative saga Chapati | Cooking for all seasons