top
Shichimi tōgarashi
Kruidenmengsel
Shichimi tōgarashi
 
Ishichimi togarashi

Shichimi togarishi 七味唐辛子

Shichimi is een Japans kruidenmengsel, dat wordt gebruikt als peper. De zeven ingrediënten waaruit het mengsel is gemaakt, zijn oorspronkelijk gekozen om hun geneeskundige werking. De smaak en scherpte hangt af van de samenstelling.

Traditioneel wordt shichimi gemaakt van himi togarashi (gemalen chilipeper), sansho, shiso(blad), zwarte en/of witte sesamzaadjes, yuzu(citrus)schil, nori en hennep. Dit mengsel wordt shichimi togarishi genoemd, naar het hoofdbestanddeel chilipeper. Door met de vehoudingen te spelen, krijg je een scherper of minder scherp mengsel, afhankelijk van het gerecht waarin of waarbij je het gebruikt, en je personelijke voorkeur. In de klassieke Kyo-ryori - de keuken van Kyōto - prefereert men een vrij milde shichimi, in Tokio juist een scherpere, die de toevoeging 'ogara' (scherp) heeft.

Natuurlijk kun je shichimi uit een potje of zakje gebruikten, maar de mooiste manier is natuurlijk om daarvoor een shichimi ire te gebruiken, nietwaar ? Ze zijn er in uiteenlopende uitvoeringen, van eenvoudige metalen busjes met geperforeerd dekseltje tot fraai bewerkte houten busjes.

Naast een grote variatie in shichimi op basis van chilipeper en sansho is er ook een shichimi op basis van zwarte peper en sansho, karushichimi geheten, zwart zevenkruidenmengsel. Bij Sichimiya Honpo in Kyoto gebruikt men in shichimi uitsluitend de eigen himi togarashi chilipeper ('draad-chili'), een 350 jaar oude Capsicum annuum variëteit.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

In ons land is shichimi verkrijgbaar in de versie van R&M, en in gespecialiseerde winkels.

Culinair gebruik en bereiding

Gebruik het mengsel bijvoorbeeld om vlees mee in te wrijven, droge marinade, het past erg goed bij varkensvlees. Of tonijn. Shichimi wordt daarnaast gebruikt in gerechten, zoals musubi (tsukudani) en katsu-karê (gefrituurd varkensvlees). Men strooit het ook over rijst, soba (boekweitnoedels) en udon.

Oorsprong en verspreiding

Chili peper is naar Japan gekomen als onderdeel van de Chinese kruidengeneeskunde. Shichimi tōgarashi was aanvankelijk dan ook een geneeskundig kruidenmengsel.

Het verschijnt voor het eerst in Edo, de oude naam voor Tokyo, rond 1625 in de wijk Ryogoku Yagenbori, een wijk vol winkeltjes met geneeskundige kruiden. Het eerste 7-kruidenmengsel werd gemaakt door Karashiya Tokuemon, de eigenaar van één van die winkeltjes. Dit winkeltje, lange tijd gevestigd aan het Yagen kanaal, in het tegenwoordige Higashi-Nihonbashi district, is sinds 1943 gevestigd in Shinnakamise-dori tegenover de Sensoji Temple in Asakusa., en is een toeristische trekpleister.

De originele 'Yagenbori Togarashi' die zij er verkopen, is één van de drie grote merken shichimi, naast 'Yawatayaisogorou' uit Nagano en 'Shichimiya' uit Kyōto, alledrie ontstaan tijdens de Edo periode. De shichimi uit Kyōto, wordt verkocht vanuit een winkeltje nabij de Kiyomizu-tempel met de naam Shichimiya Honpo, gespecialiseerd in shichimi. De winkel dateert van 1655, toen het Kawachiya heette, de plek waar priesters ter afsluiting van een ritueel rode peper thee dronken. De winkel verbouwt net als vroeger zijn eigen chili's en sansho, en levert ook producten die zijn gemaakt van shichimi, zoals een pasta nerishichimi, en shichimi-chips, die net als de pasta nergens anders verkrijgbaar zijn.

Gion Hararyokaku is een shinise, Japans voor een winkel annex restaurant. Deze winkel, gevestigd in de wijk Gion van Kyōto, is beroemd om zijn zwarte 7-kruidenmengsel, kuroshichimi. De winkel is er sinds 1704 gevestigd. Tiot de specialiteiten van deze shichimi-winkel wordt rasuku gerekend, een toast waarin karushichimi (op basis van zwarte peper) is verwerkt.

Benamingen in diverse talen

Tōgarashi is Japans voor chilipeper. Shichi betekent 'zeven, ichi betekent 'één. De toevoeging 'mi' na shichi of ichi (zoals in shichimi) betekent 'smaak'.

 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

Bronvermelding update februari 2021

Shichimiya Honpo | Shichimiya Honpo, Kyoto Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Shichimi in Kyōto | The Kyōto project Shichimi history | Japanese restaurant info