top
De Baskische keuken
Euskal Herriko sukaldaritza
DE BASKISCHE KEUKEN
BASKISCHE GERECHTEN
GARNALEN PIL PIL
GARNALEN PIL PIL
GARNALEN PIL PIL

DE BASKISCHE KEUKEN

Het Baskenland is een gebied aan weerszijden van de grens van Frankrijk en Spanje, doorsneden door de uitlopers van de Pyreneeën.

Baskenland heeft een rijke geschiedenis. Het bestond al voor de Europese indeling in landen ontstond, ouder dan Spanje, ouder dan Frankrijk. In de igen taal wordt Baskenland Euskal Herria genoemd, in het Spaans País Vasco en in het Frans Pays Basque. Van de ongeveer 3 miljoen zich Basken noemdende bewoners spreekt een kwart de eigen taal, het Baskisch.

Baskenland ligt aan de Golf van Biskaje. Aan Spaanse zijde is het Baskenland een autonome regio binnen de Spaanse republiek, en heet Hegoalde. Heogalde omvat vier van de zeven provincies die Baskenland telt. Aan Franse zijde (Iparralde) zijn dat er drie. De grootste stad van Baskenland ligt aan de noordkust van Spanje, is Bilbao.

De Baskische keuken is door de eeuwen heen beïvloed door de ligging in twee landen, noem het een kruisbestuiving, en stond altijd open voor invloeden van buiten, van de zeevaarders en handelaren die hun havens aan deden, van migranten uit alle werelddelen, de Joden die uit Spanje en Portugal werden verbannen. Zij hebben de Zuid-Amerikaanse maïs, aardappel en de chilipeper van meet af aan warm onthaald en tot de hunne gemaakt.

Eén van de bijzondere ingrediënten, uit Frans Baskenland, is de Piment d'Espelette, een paprikapoeder gemaakt van puntige paprika's die groeien in Ezpeleta.

Bronvermelding update maart 2020

De Baskische keuken | Bazque