Twee keukens springen daar uit: de klassieke Romeinse keuken en de Siciliaanse keuken. Rome, zelf verklaard centrum van de beschaving van tijdens het Romeinse rijk, Sicilië, de schakel tussen het Europese vasteland en het Afrikaanse continent, en venetië met zijn rijke handelstradities. Maar Italië biedt meer. De grote verscheidenheid vindt zijn oorsprong in de verdeeldheid van het land, dat pas aan het einde van de negentiende eeuw verenigd is tot het huidige Italië.
Voor die vereniging was de handel tussen de verschillende regio's l;ange tijd moeilijk zo niet onmogelijk. In de Middeleeuwen raakte het land gefragmenteerd door de opkomst van stadsstaten waaronder de machtige maritieme republieken van Venetië, Genua, Pisa, en Amalfi.
Het noorden van Italië heeft altijd onder invloed gestaan van Germaanse invloeden. Delen van Noord-Italië voeren zelfs Duits als spreektaal.
Romeinse en Middeleeuwse kookboeken:
Sicilië is lang een schakel geweest in de Arabische en Noord-Afrikaanse handelsroutes. Sicilië is onder Byzantijnse en Arabische heerschappij geweest.