top
La cucina Italiano
De veelzijdige Italiaanse keuken
De Italiaanse keuken
De Italiaanse keukens
ITALIË - © Illustratie: Wikipedia

De Italiaanse keuken(s)

In bewerking

Hoewel de Italiaanse keuken vaak als één keuken wordt gezien, bestaat hij net als de Chinese en veel andere keukens uit verscheidene keukens met eigen culinaire tradities.

Twee keukens springen daar uit: de klassieke Romeinse keuken en de Siciliaanse keuken. Rome, zelf verklaard centrum van de beschaving van tijdens het Romeinse rijk, Sicilië, de schakel tussen het Europese vasteland en het Afrikaanse continent, en venetië met zijn rijke handelstradities. Maar Italië biedt meer. De grote verscheidenheid vindt zijn oorsprong in de verdeeldheid van het land, dat pas aan het einde van de negentiende eeuw verenigd is tot het huidige Italië.

Voor die vereniging was de handel tussen de verschillende regio's l;ange tijd moeilijk zo niet onmogelijk. In de Middeleeuwen raakte het land gefragmenteerd door de opkomst van stadsstaten waaronder de machtige maritieme republieken van Venetië, Genua, Pisa, en Amalfi.

De geografische indeling

Het noorden van Italië heeft altijd onder invloed gestaan van Germaanse invloeden. Delen van Noord-Italië voeren zelfs Duits als spreektaal.

De geschiedenis van de Italiaanse kookkunst

Romeinse en Middeleeuwse kookboeken:

  • De re coquinaria Apicius vijfde eeuw
  • De re culinaria Apicius vijfde eeuw
  • Liber de coquina rond 1300 anoniem
  • Libro de arte coquinaria rond 1400 Martino da Como
  • Libro della cocina rond 1400 anoniem, Toscaans
  • De honesta voluptate 1480 Platina
  • Epulario 1562 G Rosselli
  • Opera 1570 B. Scappi

SICILIË

Sicilië is lang een schakel geweest in de Arabische en Noord-Afrikaanse handelsroutes. Sicilië is onder Byzantijnse en Arabische heerschappij geweest.

Bronvermelding update juli 2020

Italian cookbooks 800-1500 | Online cookbooks