Snijbonenmolen
gereedschap
SNIJBONENMOLEN
 
SNIJBONENMOLEN VAN PERLSTEIN | ARNHEM 1910-1920
HET EERSTE PEDE MODEL

SNIJBONENMOLEN

Tot het einde van de 19e eeuw was het te doen gebruikelijk om snijbonen te schillen om ze te ontdoen van de messcherpe draad op de buiknaad van de peul.

Geleidelijk aan kwam het snijden van de boon in zwang en daarmee de behoefte aan een hulpmiddel. Eén van de typen snijmolenmolens uit het begin van de 20e eeuw is de samengestelde molen van ijzerhandel Van Perlstein, voor de Tweede wereldoorlog gevestigd in de Arnhem Turfstraat (nr 7). Dit model is exemplarisch voor de eerste modellen. De winkel van Perlstein bestaat niet meer. De molen, een uniek exemplaar,  is in particulier eigendom, bij een nazaat van de oorspronkelijke eigenaar.

Een zeer geliefd model was de gietijzeren versie van PeDe, de eerste uit één stuk vervaardigde (gegoten) snijmolen. Deze molen is ontworpen door Peter Dienes, die een fabriek had in het Duitse Remscheid waarin vooral koffiemolens werden vervaardigd. Ook in Nederland werden deze molens gemaakt, zoals bij de DeVe-fabriek in Breukelen aan de Utrechtse Vecht, opgericht in 1919 door de schoonzoon van Peter Dienes, Paul Land. Beide fabrieken, PeDe en DeVe,  zijn in de tweede helft van de vorige eeuw gesloten. De PeDe fabriek ging in 1962 failliet, de DeVe fabriek enkele jaren later.

Werden de eerste molenhuizen van ijzer gemaakt, tegenwoordig wordt hiervoor kunststof of, zoals bij de molen van Westmark het geval is, aluminium gebruikt.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

My collection of coffegrinder | Collections Peter Dienes Snijbonenmolen 1910-1920 | Oud-Arnhem, op Nostalgie.net