West-afrikaanse pepersoep
 
WEST-AFRIKAANSE PEPERSOEP
 
NIGERIAANSE PEPERSOEP

WEST-AFRIKAANSE PEPERSOEP

Pepersoepen behoren tot de absolute 'musts' van de West-Afrikaanse keuken. Er is een enorme variatie, met allerlei soorten vlees en vis, en wat dies meer zij, en minstens zoveel kruidenmengsels.

Pepersoep eet je in heel West-Afrika thuis, bij speciale gelegenheden, maar ook aan de bar. Tot de ingrediënten behoren geitenvlees, rundvlees, runderhuid, pens en andere ingewanden, vis, slakken . . . . .

Befaamd zijn de Nigeriaanse en Kameroense pepersoepen. In tegensteling tot veel West-Afrikaanse soepen zijn deze pepersoepen wel rijk gevuld maar niet machtig. De bouillon is vrij helder. Hoewel de meeste recepten tegenwoordig gebaseerd zijn op het gebruik van bouillonblokjes, horen deze er niet in. Ze maken de hedendaagse pepersoep tot 'commodity-food', eenvoudig klaar te maken.

West-Afrikaanse pepersoepen worden wel vergeleken met de Caribische pepersoepen, maar deze zijn brandend heet vergeleken met hun Afrikaanse voorouder, en bevatten zelden pens. Voor deze - en dat geldt nog steeds - gold pepersoep behalve als lekkernij als middel tegen verkoudheid en andere kwaaltjes.

In de meeste soepen wordt geen chilipeper gebruikt, maar een palet van lokale pepers. Pepersoep is gemiddeld gesproken, niet heet, omdat deze pepers even scherp zijn als zwarte peper, of minder scherp. De smaak in belangrijke mate bepaald door kalebasnootmuskaat (ehuru), dat een mildere nootmuskaat geeft dan 'onze' echte nootmuskaat. Het basis-kruidenmengsel bevat naast deze ehuru, mbongô en uda, selimpeulen.

De receptuur verschilt van land tot land. In Kameroen en Nigeria zijn de soeper complexer van samenstelling dan in Sierra Leone bijvoorbeeld, waar kip en ui de boventoon voeren, en waar met ruime hand chilipeper wordt gebruikt. En hoewel de kolonisten over het algemeen weinig invloed hebben gehad op de West-Afrikaans keuken gebruikt men er in Gambia wel degelijk tomaten in, en chilipeper.

BRONVERMELDING UPDATE FEBRUARI 2018

Peppersoup | Wikipedia (EN)