top
Dà jiàng
Gele sojabonenpasta
Dà jiàng
 
Dà jiàng

Dà jiàng 大酱

In tegenstelling tot huáng jiàng is dà jiàng, aan de dikke en aan de droge kant. Het wordt eveneens gemaakt met gele sojabonen (huáng dà dòu 黄大豆), en heeft ander dan huáng jiàng ook een gele kleur.

Behalve dat dà jiàng dikker en droger is, ontbreken in deze wat smeuiige pasta de bonen, waardoor de pasta geen 'bite' heeft. Deze pasta is in de handel onder naam gàn huáng jiàng 干黄酱, waarmee de verwantschap tot uitdrukking wordt gebracht. Het woord 'gàn' betekent droog, dus droge huáng jiàng, en identiek aan droge miso.

Omdat de pasta minder ruimte in neemt en lichter en gemakkelijker te bewaren, is deze droge gele pasta in heel China zeer populair aan het worden.

CHINESE BEGRIPPEN

jiàng 酱
soja pasta
dòu jiàng 豆酱
sojamelk
jiàng yóu
sojasaus
 

Bronvermelding update maart 2020

Zha jiang mian | An acquired taste Douban jiàng | Wikipedia (EN)