top
Dòuchǐ
Gefermenteerde zwarte bonen
Dòuchǐ
 
DAN Dòuchǐ
 

Dòuchǐ 豆豉

Dòuchǐ zijn Chinese, gefermenteerde zwarte sojabonen, en behoren tot de oudste smaakmakers ter wereld.

Gefermenteerde sojabonen zijn ook het oudst bekende voedsel dat uit sojabonen is gemaakt. In 165 voor Christus werden ze bijgezet in het graf van naar men vermoedt de vrouw van de eerste Markies van Tai. Uit die tijd zijn meer bewijzen van het gebruik van gefermenteerde sojabonen. Toen de legendarische bedenker van tofu, de eerste prins van Huainan, Liu An, wegens rebellie verbannen werd, kreeg hij brandhout, rijst, zout, chi en kookgerei mee.

Bekend van de papieren cylinders' waarin ze verpakt zijn, de gefermenteerde (zwarte) sojabonen, die de basis vormen voor veel Chinese zwarte bonen sauzen. Het bereidingsproces dat twee stappen kent, zorgt er voor dat de bonen zacht en droog zijn, de smaak scherp, zoet en bitter tegelijk en de geur vrij sterk.

Naast deze zwarte gefermenteerde bonen worden ook gefermenteerde witte sojabonen gemaakt. Deze heten miànchǐ en zijn zoals verwacht mag worden door het fermenteren bruin, en niet wit. Er zijn legio producten waarin aan gefermenteerde sojabonen ingredi&eunten zijn toegevoegd, waaronder gember en chilipeper.

In een aantal landen worden volgens een soortgelijke bereiding bonen gefermenteerd, waaronder de volgende van zwarte sojabonen zijn gemaakt: tàu xì (Vietnam), chunjang (Korea), tausi (Indonesië) en op zijn Spaans tausí (Latijns-Amerika).

VERKRIJGBAARHEID

Dòuchǐ is algemeen verkrijgbaar onder de merknamen Yong Chuan dòuchǐ (Szechuan), Yang jiàng dòuchǐ (Yangiang, Guangdong) en Liu Yung dòuchǐ.

Prijsindicatie: €2,00 (ca 500 gram)

Bronvermelding update maart 2020

Zha jiang mian | An acquired taste Douchi | Wikipedia (EN)