Pigface
Groenten en fruit (Aizoaceae)
PIGFACE
 
PIGFACE | CARPOBROTUS GLAUCESCENS

PIGFACE

De pigface (Carpobrotus glaucescens) is een lid van de familie Aizoaceae, de ijsplantfamilie. Beroemde soortgenoten zijn de zuurvijg en de ghaukum, beide op deze site beschreven, die net als de pigface eetbare vruchten hebben.

De pigface is een kruipende vetplant met sappige opstaande bladeren, die eetbaar zijn, maar nauwelijks gegeten worden. De bladeren zijn driehoekig van doorsnede en puntig, en worden zo'n tien centimeter lang. De bloemen lijken op madeliefjes. Ze zijn 6 cm groot en lichtpaars van kleur.

De vrucht is vlezig, zoet en licht zoutig, paars-rood van kleur en 2,5 cm lang (1,5 cm breed). Wanneer hij niet geplukt wordt, wordt de vrucht rimpelig en leerachtig en verhout hij tenslotte aan de plant.

GEBRUIK

De vrucht wordt vanouds gedroogd en vers gegeten. De verse vrucht wordt opengesneden of -gebeten en uitgezogen, de schil wordt niet gegeten. Het binnenste gedeelte wordt onder meer in salades gebruikt.

 

De bladeren worden gekookt vordat ze gegeten worden. Ze bevatten een geei-achtig sap, dat je zou kunnen vergelijken met Aloe vera.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Caprobrotus glaucescens is Het is één van de zes Carpobrotussoorten die oorspronkelijk in Australië voor komen.

Eén van de vijf die langs de zilte oceaankust groeien. De zesde soort, de Carprobrotum modestum, komt alleen in de binnenlanden voor.

De pigface komt in Australië alleen in het westelijk en zuidelijk deel voor, in Tasmania en Victoria. Hij groeit daar overwegend in de duinen.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming carpobrotus is uit twee woorden opgebouwd, 'carpo' van het Griekse 'carpos', dat vrucht betekent, en 'brota', dat eetbaar betekent, de eetbare vrucht derhalve.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De plant bevat veel anti-oxidanten. Omdat de plant vaak groeit in de duinen en langs stranden, worden de bladeren vanwege hun verkoelende en anti-bacteriële werking gebruikt tegen kwallen'beten'.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

23
kcal
( 96,2 kJoule)
2,2
gram
eiwitten
4,8
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
VITAMINES
36,7
µg
vitamine A
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
½
mg
pantotheenzuur
(8% ADH)
140
µg
foliumzuur (B9)
(70% ADH)
55
mg
vitamine C
(69% ADH)
1,8
mg
vitamine E
(15% ADH)
120
µg
vitamine K
(160% ADH)
MINERALEN
210
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,1
mg
ijzer
480
mg
kalium
31
mg
magnesium
0,4
mg
mangaan
36
mg
natrium
64
mg
fosfor
2
µg
selenium
½
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Carpobrotus edulis | Pflantzafrica South African national biodiversity institute Carpobrotus edulis | Plants for a future Carpobrotus glaucescens | Growing native plants, Australian national herbarium e.a. Carpobrotus rossii | Wikipedia (EN) Aizoaceae | Australian plants society Tasmania Pigface, carpobrotus glaucescens | Growing native plants, Australian national herbarium