Knolselderij
groenten en fruit
KNOLSELDERIJ
RECEPTEN
KNOLSELDERIJ | APIUM GRAVEOLENS VAR RAPACEUM

KNOLSELDERIJ

Knolselderij (Apium graveolens var rapaceum) is een tweejarige plant uit de familie van de schermbloemigen (Apiaceae). Net als snij- en bleekselderij is knolselderij een vorm van de wilde selderij.

Er is een kort- en een langlooofras, de eerste wordt februari/maart ingezaaid, de tweede in mei/juni. De oogst vindt plaats van oktober tot november. De bladeren staan in een rozetvorm, staande op de knol, die boven de grond groeit. De plant wordt 50-80 cm hoog. De onderkant van de knol is grillig van vorm door de aanzet van de secundaire wortels, die gewoonlijk al weggesneden zijn, wanneer je de knol aankoopt.

De knol van de kortloofrassen is ronder en minder grillig dan die van de langloofrassen. De smaak van de knol is milder dan van snijselderij, is enigszins zoetig en bevat (wat ongewoon is voor een groente) zetmeel. Knolselderij wordt geoogst voor vorst in treedt, wanneer de knol tenminste 10 cm in doorsnede is, met een gewicht van rond een kilogram. Er is ook een vroege teelt, die geoogst wordt in de maand juli.

De bladeren zijn zoals de bladeren van iedere selderijsoort eetbaar. Het knolvlees is wit, in tegenstelling tot dat van koolraap dat geeloranje is.

AANKOOP EN BEHANDELING

Het seizoen van knolselderij van Nederlandse bodem loopt vanaf juli, de vroege oogst, het hele jaar door. Let erop dat de knol stevig is en niet beschadigd, en wanneer er loof aan zit, dat vers is.

Was de knol voor het schillen, en borstel er eventueel aan aanwezige grond weg. Een goede methode is die ook wordt gebruikt voor het schillen van ananas: eerst de voet vlak snijden en dan de schil in repen van boven naar beneden weg snijden. Was de knol nu nogmaals. Wanneer dat is gebeurd, ontdoe je de schone knol van ongerechtigheden, en snijd je er bewerkbare stukken van. Besprenkel met citroensap of azijn tegen verkleuren.

Gebruik knolselderij rauw en (zeer) fijn gesneden, in salades zoals de Franse célerie remoulade, selderijsalade. Knolselderij is daarnaast geschikt voor praktisch alle bereidingsvormen, van kort gebakken tot gefrituurd, en zeer geschikt als begeleiding bij vleesgerechten. In Frankrijk noemt men knolselderij een soepgroente.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN) VAN BLEEKSELDERIJ

Knolselderij wordt zowel gekookt, gestoomd als rauw gegeten. Rauw te eten knolselderij wordt vaak kort geblancheerd, of in zuur gekookt (en escabeche), zoals in célerie remoulade gebeurt met citroensap.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN) INDICATIEF
koken
15-20 minuten
blancheren (frituren)
ca 5 minuten
smoren
ca 20 minuten


BEWAREN

Knolselderij is lang houdbaar, bij een temperatuur tussen 0 en 5 ° wel een half jaar of meer, mits de schil tegen uitdrogen wordt beschermd. Een aangesneden knol dek je daarom af met wat folie, en is dan in de koelkast nog zeker een week houdbaar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Knolselderij is al heel lang bekend in het Middellandse zeegebied en komt in het wild voor in dat gebied en in Noord-Europa. Net als bleekselderij is knolselderij in Ialië ontwikkeld, ongeveer gelijktijdig, in het begin van de 17e eeuw.

Knolselderij sloeg als eerste aan in Frankrijk, in het begin van de 17e eeuw. Eind 18e eeuw was knolselderij verspreid over heel Europa. Knolselderij wordt verbouwd in grote delen van Europa, Noord-Afrika, Siberië, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika.

Bleekselderij wordt in ons land onder verwarmd glas geteeld en tussen juli en september geoogst. Bleekselderij is zeer vorstgevoelig en moet voor de eerste vorst geoogst zijn.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

In het Latijn werd selderij sedano of apium genoemd. Aan laatstgenoemde is het Duitse eppich ontleend. In Gelderland en Overijsel wordt selderij wel eppe of boerneppe genoemd. De oorsprong van het woord selderij is vermoedelijk het Griekse Εleioselion, dat peterselie betekent. Dit woord werd ook gebruikt in het Oud-Latijn en later verbasterd tot selero (italiaans), waarvan het meervoud seleri was.

VERTALING KNOLSELDERIJ

engels
celeriac
frans
céleri-rave
italiaans
sedano
spaans
apirrábano
duits
knollensellerie
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

42
kcal
( 175,7 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
9,2
gram
koolhydraten
1,6
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
148
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(7% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
8
µg
foliumzuur (B9)
(4% ADH)
8
mg
vitamine C
(10% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3% ADH)
41
µg
vitamine K
(55% ADH)
MINERALEN
43
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,7
mg
ijzer
300
mg
kalium
20
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
100
mg
natrium
115
mg
fosfor
0,7
µg
selenium
0,3
mg
zink
 

CULINAIR (RECEPTEN)

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Céleri-rave | Wikipedia (F/NL) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Celeriac, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Knolselderij | Veggipedia, groenten- en fruitbureau Selderij | De oerakker Selderij | Wageningen UR Groenekennis