Liggende asperge
Groenten (Asparagaceae)
LIGGENDE ASPERGE
 
ASPARAGUS PROSTRATUS

LIGGENDE ASPERGE

Eén van de eetbare wilde soorten is de zeldzame liggende asperge (Asparagus prostratus), welke als één van de weinige aspergesoorten ook in Noord-Europa, ook in ons land, groeit.

Of dit een zelfstandige aspergesoort of een ondersoort is, wordt betwist. De plant, een tetraploïde, wijkt in meerdere opzichten af van de diploïde, rechtopgaande tuinasperge (Asparagis officinalis). Zoals door de knik aan de voet van de stengel waardoor deze horizontaal, even boven de grond, groeit. De plant kan wel 150 cm hoog worden en bloeit van mei tot juli. Hij draagt kleine rode besjes. De eetbare stengels worden 30-70 lang.

Het is een meerjarige plant die houdt van open plekken langs de kust, op grasland, op rotsen en in de duinen. Hij heeft naaldvormige blaadjes en klokvormige, geel-groene bloempjes. De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien aan verschillende planten, die -zoals op Guernsey - ver van elkaar verwijderd kunnen groeien. De rode besjes, die 2-4 zaden bevatten, neem je dan zelden waar.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De wilde asperge komt van origine voor langs de kusten van het westelijk deel van Europa: België, Duitsland, Frankrijk, Groot Brittanië, Ierland, de Kanaaleilanden, Spanje en Nederland. De plant is zeldzaam, op de internationale rode lijst van de IUCN was hij in 2005 nog aangemerkt als 'vulnerable', kwetsbaar, tegenwoordig niet meer.

In ons land groeit hij in de kuststrook, op het droge grasland achter en in de duinen op het vaste land, de Zeeuwse eilanden en de Waddeneilanden.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Prostratus betekent 'tegen de grond geworpen', vandaar de benaming liggende asperge, die juister is dan de benaming 'wilde asperge', een containerbegrip dat voor veel andere aspergesoorten gebruikt wordt. De groeiwijze wordt ook wel 'mat' genoemd.

VERTALING SOORT

engels
wild asparagus
frans
 
asperge prostrĂ©é
couchée
italiaans
asparago costier
spaans
esparraguera marina

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Liggende asperge | Wilde planten in België en Nederland Asparagus officinalis prostratus | Floron verspreidingsatlas planten Asparagus prostratus | National museum Wales Asparagus prostratus | Guernsey.net Asparagus officinalis prostratus | Asturnatura