Asparago di Badoere
Groenten (Asparagaceae)
ASPARAGO DI BADOERE IPG
 
ASPARAGO DI BADOERE | VENETO, ITALIË

ASPARAGO DI BADOERE IPG

De asparago di Badoere kan een witte of een groene asperge zijn. Het Europees PGI-certificaat voor de vijf soorten witte en de vijf soorten groene asperges die van oudsher in dit gebied geteeld worden, is in oktober 2010 verleend.

Het aspergegebied Badoere ligt in de provincie Treviso in de regio Veneto, in het noorden van Italië, ingeklemd tussen de rivieren de Sile en de Dese. Men teelt er al asperges sinds de Romeinen de Veneto veroverden. Sindsdien is het telen van asperges geperefectioneerd in de diverse kloosters in het gebied.

Toen met de Tweede wereldoorlog de Italiaanse zijde-industrie ineen stortte, schakelden veel boeren in de Veneto van de zijdeteelt over op de aspergeteelt. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de asperges.

Sinds de jaren '60 wordt ieder jaar in Morgano de Mostra del'asparago di Badoere gehouden. Deze Mostra vindt plaats in de laatste week van april en de eerste week van mei, wanneer de eerste asperges geoogst worden. In 2006 is de 'aspergeweg' (strada dell'asparago) opgericht waarin alle betrokkenen bij de aspergeteelt, restaurants en gemeenten aangesloten zijn, ook die van het naburige Cimadolmo.

Zowel de witte als de groene asperge worden gekenmerkt door de paarse gloed op de aspergehoofdjes. Qua smaak worden Badoere's  beschreven als zoete asperges met fruitige en kruidige tonen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Asparago di Badoere | Wikipedia (IT) Asparago di Badoere | Concorzio dell'Asparago di Badoere