Bosvogelmelk
Groenten (schijn-asperge)
BOSVOGELMELK (KORENAAR)
 
BOSVOGELMELK | ORNITHOGALUM PYRENAICUM

BOSVOGELMELK

De bosvogelmelk (Ornithogalum pyranaicum) is beter bekend onder de naam korenaar of bos-asperge. Het is net als de tuinasperge een kruidachtige, overblijvende plant in de familie van de Asparagaceae, maar niet uit de subfamilie van de asperges, maar die van de hyacinthen.

Het is een bolgewas welke net als de asperge geoogst wordt voordat de bloemknoppen open gaan. Zijn natuurlijke habitat zijn graslanden en bosgebieden. De plant heeft grijsgroene bladeren en groen-witte bloempjes, die in aarvormige trossen groeien. Een plant kan onder optimale omstandigheden wel een meter hoog worden, de bloemtros wel 50 cm. De bosvogelmelk groeit rechtop, met zijn slanke lichtgroene stengel.

Bosvogelmelk wordt, op kleine schaal uit het wild geplukt. Het merendeel van de fragiele bosvogelmelk, in het Frans heel toepasselijk aspergette genoemd, komt uit kwekerijen. De ranke steel is delicaat qua smaak (kruidig). geschikte bereidingswijzen:  blancheren, sauteren, stomen.

Bosvogelmelk bloeit in juni en juli, en is verkrijgbaar in de periode kort voor de bloei, van mei tot juni, gedurende zes tot acht weken. De grootste aanvoer vindt plaats vanuit Frankrijk.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De bosvogelmelk groeit van nature in Groot Brittanië en is verspreid van West- tot Centraal-Europa. Hij kwam veel voor in de bossen rond het Engelse Bath, wat hem de Engelse benaming Bath-asperge heeft opgeleverd.

In de Pyreneëen, waaraan de botanische naam is ontleend, tref je de bosvogelmelk vrijwel nergens meer aan, behalve verborgen in de bossen. Hij wordt er nog wel geplukt.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De bosvogelmelk heeft veel Nederlandse benamingen, waarvan de enig juiste bosvogelmelk, Pruisische of Pyrenese vogelmelk zijn. De naam bosasperge is onjuist, dat is naam van de Asparagus acutifolius, en 'korenaar-asperge' is een fantasienaam.

De botanische naam is een samenvoeging van het Griekse woord voor vogel (orni, ornithos) en melk (gala), verwijzend naar de kleur van de bloem. Pyrenaicum, het spreekt haast voor zich, betekent uit de Pyreneëen.

VERTALING BOSASPERGE

engels
bath asparagus
frans
asperge des bois, aspergette
italiaans
 
spaans
leche de gallina,
duits
opyrenäen-milchstern
chinees
tian men dong 芦笋
kantonees
lou seon
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Ornithogale des Pyrénées | Wikepedia (FR) Ornithogalum pyrenaicum | Plants for a future Bosvogelmelk | Wilde planten in België en Nederland Ornithogalum pyrenaicum | Mrs M. Grieve, A modern herbal, Botanical.com