Achojcha
Groenten (Cucumis)
ACHOJCHA
 
ACHOJCHA | CYCLANTHERA PEDATA

DE ACHOJCHA (OLIJFKOMKOMMER)

De olijfkomkommer (Cyclanthera pedata), ook bekend onder de meer exotische namen achojcha of caigua (uitgesproken als kai-wa) is een kruidachtige klimplant die vooral gekweekt wordt om zijn eetbare vruchten, die als groente gegeten worden. Vermoedelijk bestaat de plant alleen in gedomesticeerde vorm.

De achojcha behoort weliswaar tot de familie van de komkommerachtigen (cucurbitaceae) maar niet tot het komkommergeslacht (cumcumis). Hij behoort tot het geslacht cyclanthera, dat zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika en zo'n 35 soorten omvat, waarvan deze cyclanthera pedata, de bekendste, maar maar niet enige eetbare soort. Ook de cyclanthera explodens (de exploderende komkommer), in het zuiden van Mexico, Columbia en Equador groeiend.

De Cyclanthera pedata is een eenhuizige, vaste plant die groeit in warme en vochtige klimaten en op grotere hoogten. De stengel kan wel 5 meter worden. De vrucht is een langwerpige bes, die doet denken aan een olijf en is hol.

GEBRUIK EN BEREIDING

Zowel de scheuten als het blad en zaden zijn eetbaar, maar in hoofdzaak wordt de vrucht gegeten. De smaak ligt tussen die van een komkommer en een milde peper in, en vooral jonge vruchten, zo groot als een olijf zijn lekker, en kunnen rauw gegeten worden. Dat is niet het geval met volgroeide vruchten. Deze zijn beduidend minder lekker, maar laten zich prima vullen.

BEWAREN

De olijfkomkommer kan tot een wel een week in de koelkast bewaard worden. Zorg dat hij niet uitdroogt door de vruchten in een plastic zak te bewaren. Net als augurken kan de olijfkommer prima ingelegd worden, met behoud van knapperigheid.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Het gebruik van de olijfkomkommer gaat vele eeuwen terug, zoals blijkt uit vondsten van keramiek in Peru waarop de vrucht is afgebeeld.

Zijn oorsprong is de Andes, en van daar uit is hij verspreid over Colombia en Bolivia, en later over grote delen van Midden-en Zuid-Amerika, Mexico, Brazilië, in de Afrikaanse hooglanden, de Himalaya (Bhutan , Nepal) en op sommige plaatsen in India, China en Taiwan. De olijfkomkommer wordt meestal op kleine schaal verbouwd, voor eigen gebruik of lokale markten.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De olijfkommer kent vele namen, zoals caygua, caihua, cayua, achojcha, achokcha, pantoffelmeloen, damespantoffel, muskalebas (Chinees), pepino (Colombia) en kichipoktho (Bhutan).

Vanwege zijn kwaliteit als inleggroente wordt hij in ons land ook wel Mexicaanse augurk genoemd.

VERTALING OLIJFKOMKOMMER

engels
stuffing cucumber
frans
concombre de andes
italiaans
cetriolo
spaans
maxixi peruano
chinees
xiaoquè gua 小雀瓜
kantonees
siu gwaa
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

19,0
kcal
(79,5 kJoule)
0,7
gram
eiwitten
44,0
gram
koolhydraten
0,1
gram
vet
VITAMINES
5,0
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(10,0% ADH)
0,3
mg
nicotinezuur (B3)
(1,9% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(30,0% ADH)
14,0
mg
vitamine C
(17,5% ADH)
1,0
mg
vitamine E
(8,3% ADH)
1,9
µg
vitamine K
(2,5% ADH)
MINERALEN
13,0
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
20,0
mg
fosfor

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Cucumber, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Olijfkomkommer (Cyclanthera pedata) | Wikipedia (FR) Olijfkomkommer | Mergenmetz Cyclanthera | The plant list