top
Foglia di mozzarella
Pasta filata
Foglia di mozarella
 
SFOGLIA DI MOZZARELLA

Sfoglia di mozzarella

Sfoglia di mozzarella is een mozzarella die is geïnspireerd op bladerdeeg, en op soortgelijke wijze wordt gebruikt, bijvoorbeeld om er hartige en zoete rollen - roloto - mee te maken.

Het gebruik van sfoglia zie je vooral in Apulië (Puglia), in de hak van Italië. Het is een flexibel, rekbaar vel mozzarella, dat je zowel kant-en-klaar kunt kopen, als zelf kunt maken, vandaar onderstaand 'recept'.

De productie is identiek aan die van andere mozzarella's, alleen wordt de kaas nu tot een vel getrokken. Dit wordt ook wel pettola di mozzarella genoemd. Kant-en-klare sfoglia weegt circa 600 gram. Je kunt er behalve de beroemde rollen ook zoutjes van maken, zoals je van bladerdeeg zou doen.

INGREDIËNTEN

600
gram
mozzarella (in wei)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Maak je de sfoglia zelf ? Doe de mozzarella dan met al zijn vocht (wei) in een nauwsluitende magnetronbestendige kom. Voeg water toe tot de mozzarella precies onder water staat.

DE BEREIDING

Snijd twee velen bakpapier van 30x40 cm, en leg er &eacuet;én op het werkblad. Plaats de mozzarella in de magnetron en smelt de kaa op 900W in 7 minuten. Houd de deegroller gereed! Je moet nu snel werken, want de kaas koelt snel af, en wordt dan opnieuw trekvast.

Leg de mozzarella met een lepel (heet!) op het bakpapier, leg er het tweede vel op, en rol er - vlot werkend - een rechthoekige lap van, liefst enkele millimeters dik. Van deze bol mozzarella kun je een vel van 25 x 35 cm maken.

Verwijder het bakpapier voorzichtig, zodra je met de kaas gaat werken.

RECEPTEN

Mozzarella in Carrozza (mozzarella in een koets) wordt gemaakt door een flink stuk mozzarella tussen twee sneetjes brood te klemmen, deze in bloem en ei te paneren en danin een koekenpan te bakken. Een knapperige buitenkant en een vloeiende binnenkant.

Bronvermelding update oktober 2020

Valori nutrizionali e composizione Mozzarella di bufalaValori nutrizionali alimenti Mozzarella di bufala campana | Wikipedia (IT) Mozzarella making | A taste of ancient routes The mozzarella family | Lioni Latticini Inc Brucella, risk for mozzarella output | BBC News 17 January 2008 Another mozzarella scandal | Gain report, USDA Foreign Agricultural Service, 21 January 2010 Manual on the production of traditional mozzarella | FAO