top
Dri
Harde kaas
Dri
 
DRI KAASJES ©2014

Dri

Tibettaanse semi-harde kaas

De dri is een hard kaasje van yakmelk, dat net als Parmesaanse kaas wordt gebruikt bij het bereiden van gerechten. Dri is ook de Tibettaanse benaming van de vrouwtjes yak (in het Nepalees nak).

De dri is een semihard kaasje van yakmelk. Het wordt gebruikt in diverse gerechten, nadat het geraspt is, vergelijibaar met wat we doen met Italiaanse harde kazen. In geraspte vorm wordt de kaas chu ship genoemd. Qua smaak heeft de dri veel weg van pecorino.

Er zijn twee methoden om dri te maken. Één daarvan is uit de karnemelk (dara) die overblijft van het karnen van yakboter, de ander is die uit yoghurt. Ook chhurpi en chura kampo worden van yoghurt gemaakt. Ook maken Tibettanen kazen van room.

Dri is een specialiteit van Zhōngdiàn, het vroegere Shangri-la, in het zuiden van Yunnan. De kaas wordt gemaakt door tot 60° verwarmde melk te mengen met al gefermenteerde melk. Na de kaas geperst te hebben wordt deze 12 tot 15 dagen gedroogd, soms in een rookruimte slechts 10 dagen.

  • Origine (land, streek): Tibet

  • Beschermd product: nee

  • Familie: -

  • Melk: yakmelk

  • Type: semi-harde kaas

  • Vorm: kegelvormig

  • Gewicht(en): 0,5 kg

  • Kleur: geel

  • Textuur: hard, brokkelig

  • Vetgehalte: 7%

  • Korst: natuurlijk

  • Smaak: krachtig, scherp

  • Aroma: grassig en kruidig

  • Vegetarisch: nee

  • Producent(en): o.a. het Ragya klooster

  • Benaming(en): Dri, chu ship (rasp)

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

Één van de gerechten met dri is tsampa, dat wordt gemaakt van geroosterd gerstemeel.

slotregel

Bronvermelding update januari 2021

Tibet | Cheese.com Tibetan Plateau Yak Cheese Slowfood Foundation for Biodiversity Italia Mozarella of the east | B. Allen en S. Allen, SIL International Technology of Ancient Cheese-Making Proven in China | K. Turner maart 2014 in The Guardian_ Liberty voice