top
Mejugaru
Gefermenteerd sojameel
Mejugaru
Recepten met mejugaru
MEJUGARU

Mejugaru 메주 가루

Mejugaru betekent letterlijk mejupoeder, oftewel gemalen meju. Het is een starter die wordt gemaakt van sojabonen en wordt gebruikt als starter.

Mejugaru wordt gebruikt als starter voor de bereiding van Koreaanse producten zoals doenjang, gochujang en ganjang. Mejugaru is koji.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

In veel populaire bererdingen van gochujang zie je mensen sojabonen drogen, roosteren en vermalen als substituut voor mejugaru. Maar dat is dat niet zo. Geroosterd sojameel gebruik je bijvoorbeeld in desserts of banket, en is geen starter. Let dus op om niet in plaats van gefermenteerde sojabonenmeel geroosterd sojabonenmeel te kopen. Uiterlijk verschillen beide niet of nauwelijks. In Korea wordt geroosterd sojabonenmeel bokkeun konggaru 볶은 콩가루 of konggomul genoemd, in Japan kinako , in China huángdòu fěn 黄豆粉 en in Indonesië bubuk kedele.

Eventueel te vervangen door kojimeel, de Japanse starter, waarvoor geen sojabonen maar rijst is gebruikt. De smaak wordt minder intens, vergelijk doenjang met miso.

Culinair gebruik en bereiding

Uitsluitend te gebruiken als starter in fermentaties.

slotregel

Bronvermelding update september 2020